Hol bagóznak a legtöbbet Európában? Sosem találnád ki...

Pénzcentrum2010. június 9. 16:58

Az európai állampolgárok közel harmada (29%) dohányzik valamilyen formában - cigaretta, szivar, pipa - míg, majdnem felük (49%) azt állítja, hogy soha nem gyújtott még rá. A maradéknak (22%) sikerült leküzdenie függőségét - derül ki az Eurobarométer legfrissebb felméréséből.

Legnagyobb bagósoknak a dél-európaiakat lehet nevezni: Görögországban a lakosság 40 százaléka cigarettázik, de hasonló méreteket ölt a dohányzás Ciprus zömében törökök lakta északi részében is. Őket követik a bolgárok (39%), majd mi magyarok (38%), valamint a nem EU-tag Törökország (37%).

A skála másik végén a svédek és a finnek állnak, ahol a lakosság kevesebb mint ötöde - rendre 16, illetve 21 százalékuk - dohányzik csak.

Milyen gyakran dohányzunk?

A dohányzók között tízből nyolcan naponta szívnak cigarettát, ezzel szemben sodort cigarettát hétből egy dohányos szív csak napi rendszerességgel, ennél valamivel többen alkalomszerűen.

Sodort cigarettát amúgy a hollandok, belgák és britek szívnak gyakrabban. Ezekben az országokban a gyári cigaretta fogyasztás ugyan alacsonyabb, azonban a sodort dohánnyal nagyjából fel is tornázzák magukat a többi ország szintjére. Bulgáriában és Romániában a legkevésbbé elterjedt a sodort dohány, ahol mindössze tízből egy dohányos készíti el magának a cigarettát.

Egy átlagos dohányos az EU-ban 14,4 szál cigarettát szív el egy nap, sodort, vagy gyártott formában. A legkevesebbet a svédek - napi 10,1 szálat - , a legtöbbet a görögök és a ciprusiak - 21 szálat - szívnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tízből hárman legalább egyszer már megpróbáltak leszokni az elmúlt egy évben, míg közülük minden második már több ízben megpróbálta letenni a cigarettát.

A legtöbben egészségükre hivatkozva próbálnak megszabadulni a káros szokástól, második leggyakrabban emlegetett ok a család, partner illetve barátok unszolása, de majdnem ugyanennyien hivatkoznak a cigaretta árára, mint abbahagyást motiváló tényezőre.

Viszonylag kevesen, mindössze minden harmadik dohányos veszi figyelembe a leszokásnál a környezetében élőket, vagyis azt, hogy dohányzásuk miatt passzívan mások is károsodnak ,de még ennél is kisebb az ereje a leszokásra való ösztönzésben az orvosok véleményének, valamint a különféle szakemberek figyelmeztetésének, a legkevesebbet pedig a cigarettás dobozokon található elriasztó feliratok érnek.

Címkék: