Nyomoznak a virtuális bútorlopók ügyében

Pénzcentrum2010. június 2. 13:02

Egy kamaszok körében népszerű közösségi oldalról ellopott virtuális bútorok ügyében indult szabályos hatósági nyomozás Finnországban.

A finn rendőrség keddi közleménye szerint a Habbo Hotel elnevezésű virtuális szállodából jelentős, közel ezer euró értékű virtuális tulajdont loptak el négyszáz felhasználótól, többek között bútorokat és egyéb értékeket.

Eddig öt finn nagyváros öt lakásában tartottak házkutatást a nyomozók, melynek keretében számítógépeket foglaltak le, és számos embert kihallgattak.

Nem ez volt azonban az első alkalom, amikor a Habbo Hotel játékosaitól eltulajdonítottak tárgyakt. A Habbo-ban a Second Life-hoz hasonlóan virtuális karaktereket lehet kialakítani, illetve ezekhez különféle virtuális tárgyakat, például szobákat és bútorokat lehet vásárolni valódi pénzért. 2007-ben Hollandiában tartóztattak le egy fiatalembert, mert lopott felhasználónévvel és jelszóval több ezer euró értékű virtuális bútort lopott el és azokat saját, illetve 5 társa Habbo szobáiba szállította.

A Habbo Hotelnek állítólag több, mint 100 millió regisztrált felhasználója van, akik avatarjaik számára bútorokat és egyéb tárgyakat vásárolnak, valódi pénzért.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A korábbi hónapokban számos regisztrált felhasználó kereste fel a finn rendőrséget, mondván, eltűntek a bútoraik a virtuális szobáikból. A virtuális közösséget tulajdonló Sulake vállalat ezek után több száz felhasználót azonosított, akik vélhetően szintén áldozatul estek az adathalászoknak.

De nem csak a Habbot támadják adathalászok, hanem számos egyéb közösségi oldalt és játékot is, úgy mint a World of Warcraft-ot, vagy a Farmville-t. A póker oldalakon például a játékos lapjait fedik fel az asztalnál lévő többi játékos előtt a trójaiak.

Címkék: