Pár éven belül jöhet a 3D TV-k forradalma

Világgazdaság2010. április 19. 09:47

Megfelelő tartalomra van szükség a 3D TV-készülékek eladásainak felpörgetéséhez. A gyártók bizakodóak, a legnagyobbak készülékei már Magyarországon is elérhetőek, vagy a közeljövőben érkeznek hazánkba.

Már Magyarországon is kaphatóak az LG, a Panasonic és a Samsung 3D TV-készülékei, míg a Philips gyártmánya májusban, a Sony 3D TV-je pedig csak júniusban érkezik - írja a Világgazdaság. A technikai újdonság megvásárlása nem olcsó mulatság. Az árak - mérettől függően - félmillió és kétmillió forint között szóródnak.

Még sokan nem fizetik meg a 3D televíziózás plusz költségét nem csak itthon, hanem Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban sem. A szakértők szerint az amerikai háztartásokban először 2014-15-ben kerülhetnek többségbe a 3D készülékek, míg Európában ennél tovább kell várni.


Az eladások felfuttatásához a műsorszolgáltatók valamint a filmipar 3D-s tartalmának felpörgetésére van szükség. Idén azonban még viszonylag kevés elérhető tartalom lesz 3D-ben. A francia nyílt tenisztornán, a Roland Garroson kívül a dél-afrikai focivébé meccseinek egy részét közvetítik a társaságok 3D-ben. Később azonban általánossá válhat a sportesemények 3D-s közvetítése, valamint Hollywood és a videojáték-gyártók is egyre több, az új technológiát igénylő termékkel rukkolhatnak elő.

Rövid távon éppen ezért kevés az esély a piac robbanására, azonban a szakértők 4-5 év múlva már 80 millió készülék eladását és évi 80%-os piacbővülést vizionálnak. Egyes elemzők pedig legalább akkora forradalomról beszélnek, mint amekkora váltás volt fekete-fehér és színes televíziók között a 60-as, 70-es években.

Címkék: