ScienNet-botrány: újabb fejlemények + fontos infók az adózáshoz

Pénzcentrum2010. február 26. 12:02

A Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága a ScienNet International LLC magyarországi tevékenységével kapcsolatosan folytatott nyomozás jelenlegi adatai szerint különösen nagy mértékű adóhiányt okozó adócsalás bűntett elkövetése állapítható meg, amely miatt a nyomozó hatóság gyanúsítottként hallgatta ki a társaság meghatalmazott képviselőjét.

A képviselő 2009. november 27. napja óta előzetes letartóztatásban van, amelynek határidejét a Bíróság a héten hosszabbította meg további három hónappal. A Bíróság elutasította a gyanúsított és védői által benyújtott, az előzetes letartóztatás megszüntetésére irányuló indítványokat és egyúttal kimondta, hogy a védelem által támadott szakértő személye - aki a védők álláspontja szerint nem adhatott volna szakvéleményt az eljárásban -az eljárásban teljes egészében elfogadható, a szakvélemény megállapításai a megalapozott gyanú alátámasztására - más mellett - továbbiakban is alkalmasak.

A nyomozás során megállapítást nyert, hogy a ScienNet International LLC által üzemeltetett weboldal - amelynek elérése a www.sciennet.com oldalon keresztül volt lehetséges - egy Magyarországon elhelyezett szerveren üzemelt, amelyet a nyomozó hatóság tárgyi bizonyítási eszközként foglalt le. A szerver nagy mennyiségű adattartalmát teljes egészében le kell menteni, ki kell értékelni, ezért annak ismételt üzembe helyezése a közeljövőben nem várható.

A nyomozás során több olyan beadvány érkezett a nyomozó hatósághoz, amelyben a 2009. évi személyi jövedelemadó bevallás elkészítéséhez kérnek segítséget, illetve igazolást a magánszemélyek, egyéni vállalkozók.

A Vám- és Pénzügyőrség felhívja e magán és jogi személyek figyelmét arra, hogy az Art és az SZJA törvény rendelkezései szerint a nyomozó hatóság nem adhat és nem is ad igazolást a Sciennet rendszerből bevételek, jövedelmek összegéről. Ennek alapján minden, a Sciennet rendszerből jövedelmet realizált magánszemély, egyéni vállalkozó és gazdasági társaság saját felelőssége, hogy önadózóként, az Art. és az egyéb adózási jogszabályok messzemenő szem előtt tartásával, határidőre tegye meg bevallását, a rendelkezésére álló adatok alapján.(ilyen lehet az adózó saját jogán megismerhető bankszámla kivonatai is)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A nyomozó hatóság az ügy felderítését több szálon, a soronkívüliség követelményének messzemenőleges betartása mellett végzi, ezért az eljárás során több tanú került kihallgatásra, számtalan házkutatás került foganatosításra, bankszámla-elemzések, lefoglalt iratok és adatok elemzése folyamatos.

A nyomozás során kiemelt figyelmet fordít a hatóság az LLC tevékenységéhez kapcsolódóan felmerült off-shore cégek részére kiutalt, több száz millió forint nagyságrendű összeg jogalapjára, illetve a Sciennet rendszer működésének jogszerűségére is.

Címkék: