Panaszkodik a bauMax: bajban a barkácsáruházak

MTI2010. február 18. 16:02

A magyar piacon is jelen lévő alsó-ausztriai bauMax barkácsáruház-lánc 2009-es eredményén mély nyomott hagyott a kelet-európai gazdasági visszaesés.

A térségben elért forgalom 7-8 százalékkal 750 millió euróra esett vissza, míg a konszern teljes forgalma ennél jóval kisebb mértékben, 1,42 milliárd euróról 1,4 milliárd euróra csökkent. Ausztriában pedig a forgalom emelkedett, 3 százalékkal 611 millió euróra - közölte a konszern vezérigazgatója Martin Essl csütörtökön, a bécsi "Bauen & Energie Messe" megnyitása alkalmából.

"A kétszámjegyű százalékos növekedési ütem korszaka az elkövetkező egy-két évben bizonyosan szünetel" - adott hangot meggyőződésének Martin Essl. A terjeszkedést csak óvatosan folytatják, a forgalom ezért az idén mindössze 1,5 milliárd euróra emelkedik.

A tavalyi kedvezőtlen üzleti környezetben a bauMax 10.200 főről 10 ezerre csökkentette alkalmazottainak számát. Elbocsátásokra kizárólag a kelet-európai működési területen került sor, Ausztriában a konszern megtartotta mind a 3.500 alkalmazottját. Az árak tavaly 3-4 százalékkal csökkentek, "ami természetesen az eredményességen is éreztette hatását" - mutatott rá a vezérigazgató.

A 142 üzletből álló, nyolc országra kiterjedő hálózat (Ausztriában 67 egység, Csehországban 24, Magyarországon 15, Szlovákiában 14, Romániában 9, Horvátországban 6, Bulgáriában 4 és Szlovéniában 3) az idén 8 további egységgel bővül: március elején a bauMax megnyitja első törökországi áruházát, amit az év végéig két további követ majd, ebből az egyik Isztanbulban. A törökországi terjeszkedés költségeit összesen 25 millió euróban határozta meg a konszern vezére.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"Terjeszkedési terveinkből visszavettünk egy kissé és bérleményekben is gondolkodunk - hálózatunk nem minden tagja tartozik ingatlan hasznosító társaságunk tulajdonába" - mutatott rá Martin Essl. Törökország mellett Romániára helyezi terjeszkedési terveinek súlypontját a bauMax. Magyarországi piaci jelenlétét egyelőre elegendőnek tartja.

Kelet-Európában a lakossági keresletnek csak vontatott ütemű növekedése várható. "Az álmok drasztikusan megváltoztak" - saját négy falról és körülötte kertről már szó sincs. A munkanélküliség növekedett, a hatósági illetékek és adók növekedtek, az építési engedélyek és a benyújtott kérelmek száma felére csökkent. A konszern ennek megfelelően kelet-európai árukészletének súlypontját a felújítási eszközökre és alapanyagokra, mint például falfestékekre és szobanövényekre helyezi át.

Címkék: