A túl nagy választék depresszióssá tesz

Pénzcentrum2010. január 22. 13:02

Nyilván álldogáltál már a nagyáruházak polcainál, hosszú perceket töltve azzal, hogy látszólag azonos termékek közül melyiket is válaszd. Ezzel nem vagy egyedül. De a túl nagy bőség egyszerűen csak zavart okoz a fejedben és depresszióssá tesz.

Amerikai kutatók akarva-akaratlanul is megtalálták a pszichológiai magyarázatot arra, miért érzik sokan úgy, hogy jobb volt, míg Kádár élt. Mert nem volt akkora a választék a boltokban, ami folyamatos döntéskényszert okozott volna az életünkben.

A Daily Mail által közölt legújabb felmérés szerint ugyanis egyáltalán nem jó, hogy tengernyi áru közül válogathatunk az áruházakban. A töménytelen hasonló termék (egy szupermarketben csak tejből legalább tízféle van) folyamatosan döntések meghozatalára sarkall minket, azonban minden egyes lépés aggodalommal tölt el minket, mi van, ha rosszul választunk.

Márpedig ha ez a folyamatos szorongás végigkísér minket a mindennapokon, annak a személyes életünk és a karrierünk egyaránt kárát látja. A választás joga és szabadsága természetesen jó dolog - állítják a Pennsylvania-i Swarthmore Egyetem tudósai -, ám a túl sok választási lehetőség csak összezavarja a delikvenseket.

Címkék: