Még több strand lehet fizetős idén a Balaton partján

Pénzcentrum2010. január 4. 10:17

Összességében egy-másfél milliárd forintos bevételkiesést okozhat a balatoni településeknek, hogy felére csökken 2010-ben az önkormányzatok kasszájába befolyó idegenforgalmi adó mellé járó állami támogatás. Emiatt drágább lehet a balatoni vakáció: az elvonást ugyanis adóemeléssel, strandok fizetőssé tételével kompenzálnák a tóparti települések - írta a Népszabadság.

Nehéz évre számíthatnak a turizmusból élő települések: felére csökken ugyanis az idén az idegenforgalmi adó mellé járó állami kiegészítés. Az adót beszedő önkormányzatok eddig minden adóforint mellé két forint állami támogatást kaptak, 2010-ben viszont már csak egy jár majd nekik. Mindez különösen nagy veszteségeket okoz a Balatonnál, hiszen a tóparti települések egyik legfontosabb bevétele - a turistákra kivetett, éjszakánként, személyenként általában 250-300 forintos - idegenforgalmi adó és az ahhoz kötődő állami támogatás.

Az elvonás miatt sötétnek látja a térség jövőjét Balázs Árpád, a tóparti településeket tömörítő Balatoni Szövetség elnöke, Siófok fideszes polgármestere is, aki szerint az elfogadhatatlan kormányzati döntés miatt nagyjából másfél milliárd forinttal jut kevesebb pénz a balatoni üdülőrégiónak az idén. Ez a bevételkiesés, amellett, hogy veszélyezteti az önkormányzatok kötelező feladatainak ellátását, visszavetheti a térség versenyképességét. - Ha nem lesz miből fejleszteni, lepusztulnak a közterületek, s előbb-utóbb visszaesik a vendégforgalom - állítja a polgármester, aki azért is elfogadhatatlannak tartja az elvonást, mert ezt a kiegészítést eddig sem ajándékba, hanem az üdülőterületek fenntartására kapták. Siófokon 24 ezren laknak, viszont a nyaralók miatt 120 ezer emberre méretezett infrastruktúrát kell egész évben fenntartaniuk. Balázs Árpád szerint az sem mellékes, hogy a balatoni települések többsége egy lábon áll, csak az idegenforgalomból él, nincs például jelentős ipara, ami révén pótolhatná a kieső bevételt.

A siófoki városvezető megemlítette, hogy többször tárgyaltak a kormány képviselőivel, ám csak egyetlen engedményt kaptak: azt, hogy az eddigiektől eltérően 2010-ben már a 70 évnél idősebbekre is kivethetik a települések a kurtaxát. Ebben azonban szerinte nincs sok köszönet, hiszen a Balatonnál nyaralók körében nem az idősebb korosztály a meghatározó.

A tóparti községekben, városokban gőzerővel keresik azokat a megoldásokat, amikkel kompenzálhatnák a bevételkiesést. Méhész László balatonszárszói polgármester ennek kapcsán azt mondta: kényszerhelyzetbe kerültek, hiszen lényegében az önkormányzat csődje és a nyaralók terheinek növelése között kellett választaniuk. Az utóbbi mellett döntöttek: Szárszón az eddigi napi, személyenként 300 forintos idegenforgalmi adót 400 forintra emelték. Emellett pedig a 2009-ben még ingyenes központi strandon 500 forintos belépőjegyet szednek a nyáron. Bár ezekkel a lépésekkel megmenekülnek ugyan a csődtől, hosszú távon azonban sokat veszítenek. Mint mondta, csak emiatt a két döntésük miatt tíz-húszezer forinttal többe kerül majd az idén egy négytagú családnak egy kéthetes szárszói vakáció. Ezt pedig - tette hozzá - valószínűleg sokan nem tudják már vállalni, ezért csökkenhet a Szárszón nyaralók száma.

Címkék: