150 ezres számla a detoxban éjszakázóknak

Pénzcentrum2009. december 31. 14:02

Kampánytémává válhat az alkoholizmus a jövő évben esedékes brit parlamenti választásokon. A Konzervatív Párt szilveszterre állt elő a probléma kezelésére tett javaslatával.

532 fontos - több mint 150 ezer forint - számlát kapnának a túlzott alkoholfogyasztás miatt kórházba kerülők Nagy-Britanniában, ha a konzervatív párt diadalmaskodik a legkésőbb jövő júniusban megrendezésre kerülő brit parlamenti választásokon. A végösszegből kedvezményt kaphatna az a beteg, aki hajlandó részt venni egy, az alkohol veszélyeit bemutató oktatáson - írja a DailyMail.

A politikusok szerint a drasztikus lépést két ok teszi szükségesség. Az egyik, hogy az egészségbiztosításnak óriási kiadásai származnak a részeg páciensek kikúrálásából, a legköltségesebb estén - szilveszter éjszakáján - nagyjából 23 millió font (közel hétmilliárd forint) folyik el ilyen célra az szigetországban. Az ilyen jellegű költségek éves szinten megközelítik a három milliárd fontot, ami a duplája a tíz évvel ezelőtti detoxikálásra fordított pénzeknek.

További érv a szigorú szabály bevezetése mellett, hogy a nem megfelelő mértékű alkoholfogyasztás és az alkoholizmus népbetegséggé vált Nagy-Britanniában. Egy tanulmány becslése szerint nagyjából 10 millió felnőtt brit rendszeresen túllépi az ajánlott napi alkoholfogyasztási szintet, és ezzel kockáztatja az egészségét.

A kutatók azt is kimutatták, hogy egy átlagember az egészséges szintnél kétszer több bort iszik meg naponta. Ezenkívül azt is megállapították, hogy az otthoni kimérések során kétszer annyit töltenek maguknak a britek, mint amennyit egy kocsmai körben kapnának.

Címkék: