Százmilliókat költöttek percenként az utolsó vásárlók

Pénzcentrum2009. december 25. 14:02

Hatalmas tolongás volt a brit boltokban december 24-én, a mindent az utolsó pillanatra halasztók népes tábora számítások szerint egymillió fontot, vagyis csaknem háromszázmillió forintot hagyott ott a kasszáknál - percenként.

A becslések szerint 13 millióan vásároltak valamit az utolsó napon, ami a szigetország 61 milliós lakosságát figyelembe véve igen impozáns szám. A Sainsbury hitelkártya részlegének szakértői szerint az utolsó napokon 1,37 milliárd fontot költöttek a britek, ami a nyitvatartási időket figyelembe véve percenként 951 ezer fontot jelent - írta a Sun.

A briteket még a szokatlanul hideg és havas időjárás sem tudta megakadályozni a vásárlási őrület kiteljesedésében, a Sheffield melletti bevásárlóközpont parkolója nyitás után alig egy órával már félig tele volt, a forgalom pedig 38 százalékkal haladta meg a 2008-ast. A Waitrose üzleteiben a szokásos 12 millió fontos napi bevétel 38,7 millióra ugrott. A vásárlók elvittek 7,5 tonna hátszínt, 15 tonna rostélyost, 33 ezer báránycombot és 1,8 tonna chipolatát, vagyis vékony kolbászkát.

(A vásárlási roham a magyarokat is utolérte, legalábbis e sorok fordítója alig fért be 24-én a hozzá legközelebb eső nagyáruház parkolójába, a pénztáraknál pedig kígyóztak a sorok, bár a legtöbben csak néhány elfelejtett hozzávalót vásároltak a karácsonyi vacsorához.)

Címkék: