Családi botrány a L'Oreal-nál: beszámítható-e a milliárdos cégvezető?

Pénzcentrum2009. december 10. 16:32

Tagadja, hogy kicsalta volna a 87 éves L'Oreal tulajdonos-asszonytól a közel egy milliárd eurónyi ajándékot - festményeket, biztosításokat - a francia fotográfus, Francois-Marie Banier. Az ügy évekkel ezelőtt pattant ki, azóta állítja a cégtulajdonos lánya, hogy anyja mentálisan nem beszámítható, most azonban bírósághoz is fordult.

Franciaország leggazdagabb asszonyának, Liliane Bettencourt, a L'Oreal főrészvényesének lánya múlt héten fordult bírósághoz, hogy felülbíráltassa anyja pénzügyi döntéseit, mondván, nincs már olyan mentális állapotban, hogy dönteni tudjon vagyonáról.

Évekkel ezelőtt pattant ki a botrány, anya-lánya között, miután Liliane Bettencourt életbiztosítása egyetlen kedvezményezettjeként a 62 éves forgatókönyvíró, író és fotós, Francois-Marie Baniert tette meg, továbbá több nagyértékű festményt - köztük Matisse, Mondrian műveit - , és számos csekket adott a férfinek 2002-2007 között - legalábbis lánya állítása szerint.

Banier szerdán azzal védekezett, hogy Liliane teljes tudatában ajándékozta oda neki ezeket, melyek közül számosat el sem fogadott az elmúlt több mint tíz évben - mióta az asszonyt ismeri. Ráadásul messze nem ő volt az egyedüli ember, akit ajándékokkal halmozott el az idős hölgy.

A Párizs melletti bíróság elutasította az 56 éves lány keresetét, mivel nem mellékelt orvosi papírokat az anya mentális állapotáról. Liliane ügyvédje szerint a lánya próbálkozása mögött csak az áll, hogy megszerezze anyja 30 százalékos részesedését a cégben.

Címkék: