A világot jelentő mobil: Indiában még locsolnak is vele!

Pénzcentrum2009. november 23. 15:02

India nagyvárosoktól távoli részein a mobiltelefon az egyetlen eszköz, amellyel kapcsolatot tudnak tartani az emberek a külvilággal: hírek, zene, szórakozás, de még a mise is a mobiltelefonból folyik.

Az igen gyors modernizáció ellenére India több százezer települése közül jó néhány még mindig rendkívül izolált: rádió, televízió, illetve újságok híján a mobiltelefon jelenti az egyetlen kapcsolatot a külvilággal. Rengeteg vidéki ember veszi igénybe azt a szolgáltatást, amely egy telefonhívásért cserébe bollywood-i zenéket játszik a telefonokon.

Tavaly becslések szerint közel 20 millióan hallgatták ez az igen egyszerű "rádiót", amit India egyik legnagyobb mobilszolgáltatójának elnöke csak a szegények iTunes-ának nevez.

De nem csak zenét tudnak telefonjukon hallgatni, egy telefonhívásukba kerül, és a legfrissebb krikett meccs eredményeit is megtudhatják, vagy időjárás előrejelzést, vetési tanácsokat is kérhetnek mobiljukra.

A Tata Teleservices szolgáltatása segítségével pedig akár a veteményesek locsolását is el tudják intézni maroktelefonjukon keresztül. Igen kedvelt ezeken kívül a leglátogatottabb templomok miséinek élő közvetítése is.

A szolgáltatások egy részéért nem kell fizetni, néhány esetben egy normál telefonhívás árába kerül. A "betárcsázós" rádió például átlagosan 1 rúpiába (körülbelül 4 forint) kerül percenként, a sporteredmények napi háromszori kiküldése pedig 5 rúpiába (20 forint).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bár jelenleg ezek a szolgáltatások mindössze 10 százalékát adják a mobilszolgáltatók bevételeinek, de a következő öt évben becslések szerint már a negyedét is kitehetik. Igyekeznek elkövetni mindent a szolgáltatók ezen piac kiszélesítésére, ugyanis a hagyományos szolgáltatásokra, hiszen az újabb és újabb belépők miatt a hagyományos szolgáltatások ára drasztikusan lecsökkent az elmúlt években, ráadásul az ügyfelek havi költése is több mint 20 százalékkal, 5 dollárra csökkent.

Hogy mikor lesz Indiában 3G szolgáltatás elérhető a mobilokon, kérdéses, hiszen egyelőre még azt sem sikerült eldönteniük, hogy mely szolgáltató kapjon engedélyt a bevezetésre, addig maradnak az olyan nem hagyományos szolgáltatások, mint a mobilrádió, amely rengeteg vidéki ember életét teszi már most is élvezetesebbé.

Címkék: