1500 milliárdot vittek el a bolti szarkák

Pénzcentrum2009. november 10. 14:02

A statisztikák szerint egy év alatt húsz százalékkal megnőtt a bolti lopások során eltulajdonított árucikkek összértéke, ráadásul egyre gyakrabban követnek el lopásokat a tehetősebb, középosztályhoz tartozó "amatőr" bolti szarkák is.

Jelentős mértékben megváltozott a bolti bűnözés jellege az elmúlt egy évben- legalábbis a brit Centre for Retail Research kutatócég legfrissebb felmérése szerint. A kutatás -mely 42 ezer európai bolt adatait összesítette- kimutatta: a bolti tolvajok átlagos zsákmánya most nagyjából 24 ezer forintra rúg, éves szinten pedig közel 1500 milliárd forintnyi kárt okoznak.

Az is egyértelműen kimutatható, hogy a tolvajok már nem csak a legszegényebbek közül kerülnek ki, hanem a középosztály tagjai körében is egyre többen fordulnak a bűnözés felé, elsősorban korábbi életszínvonaluk fenntartása érdekében.

A korábbiaknál jóval több műszaki terméket (például iPodot, kamerákat, videojátékokat), luxuscikket (főleg parfümöket, kozmetikumokat) lopnak. Megfigyelhető ugyanakkor az is, hogy a válság kirobbanása előtt jobb sorban élő tolvajok már az élelmiszerekre is "rákaptak": a drágább húsokat, halakat -amiket korábban megengedhettek maguknak- már sokan csak így tudják beszerezni.

Európában Nagy-Britanniában követik el a legtöbb bolti lopást, világszinten is csak az Egyesült Államok és Japán előzi meg a briteket a meglehetősen negatív rangsorban.

Címkék: