"Hitler? Tudom, egy német fociedző volt!" - megdöbbentő válaszok iskolásoktól

Pénzcentrum2009. november 7. 07:02

Egy a napokban készített felmérés rávilágított a brit diákok katasztrofális történelmi tudására. A válaszadók 5 %-a szerint Adolf Hitler egy német labdarúgócsapat vezetőedzője volt, minden negyedik diák pedig úgy tudja, hogy az Egyesült Államok azért lépett be a háborúba, mert Pearl Harbort atombomba-támadás érte.

A felmérésben kétezer 9-15 év közötti diákot vett részt, a kérdések elsősorban a második világháborúra irányultak. A készítők szerint a legmegdöbbentőbb az volt, amikor a náci vezérre minden huszadik gyerek azt mondta, hogy fociedző, Auschwitzról pedig minden hatodik úgy tudja, hogy az egy második világháborús élménypark(!).

Mindössze a válaszadók fele tudja, hogy mi történt a D-napon, az atombombával, az Egyesült Államok háborús belépésével és Pearl Harborral kapcsolatban pedig teljes a képzavar. A tanulmány készítői szerint a felmérés egyértelműen rámutatott a hiányosságokra, bizonyos kérdésekre adott válaszok egyenesen sokkolták őket. Az oktatási anyagok kiegészítése nem tűr halasztást, mivel a diákok is elismerték, hogy szeretnének többet tudni a világháborúról.

"Ez a generáció az ország az ország jövőjét testesíti meg, ezért nagyon fontos a történelmi ismereteik bővítése. A fiatalok tudják, hogy sokan az életüket áldozták a békéért, de nem tudnak a környékükön egyetlen háborús emlékműről sem. A londoni elleni átfogó német bombázási hadműveletre (The Blitz) azt hiszik, hogy a háború utáni rend kialakítását jelenti, a Holocaust sokak szerint a háborút lezáró közös nagy népünnepély volt" - mondta a felmérés koordinátora.

Az emlékek ápolása mellett a fiatal generáció képzésére is többet kell fordítani, amiben segítséget nyújthat "Az ő múltjuk a te jövőd" névre keresztelt oktatási program. A fiatalok egy részének fogalma sincs, hogy az egyes ünnepnapokhoz milyen események kapcsolódnak és ezen változtatni kell. Az iskolák felkérték a még élő veteránokat, hogy csatlakozzanak a képzési programhoz és a saját háborús tapasztalataikat osszák meg a fiatalokkal.

Címkék: