Melyik népszerűbb: az óvszer, vagy a fogamzásgátló? Meglepő adatok

Pénzcentrum2009. október 25. 13:02

Több mint 1,5 milliárd forintnak megfelelő angol fontot költött az óvszer propagálására a fiatalok körében a brit kormányzat az elmúlt években, az első eredmények már látszanak: a kondom népszerűsége beérte a fogamzásgátló tablettákét Nagy-Britanniában - írja a Telegraph.

A brit statisztikai hivatal felmérése szerint négyből három 50 év alatti nő alkalmaz valamilyen fogamzásgátlási módszert. Míg a tavalyi évben a brit nők 28%-a fogamzásgátló tablettákkal védekezett a nem kívánt terhességgel szemben, és csak 24%-uk használt óvszert, addig ez az érték idén 25-25%-ra módosult. A védekezést választó nők további 6%-a az ön-sterilizációban, 11-11%-uk pedig a partner vazektómiás beavatkozásában, illetve a hosszú távú hormonális kezelésben bízik meg.

A statisztikai kutatásban 1093 nő és 1464 férfi vett részt. A férfiak és nők egyaránt 90%-a jelölte meg a védekezés okaként a terhesség elkerülését, és csak 45%-uk említtette a fertőzések kiküszöbölését. A megkérdezettek 55%-a válaszolta, hogy a szexuális úton terjedő fertőző betegségekről az ismeretei nagy részét a televízióból szerezte.

A szakemberek üdvözölték a kutatási eredményeket, és hangsúlyozták, hogy az óvszerhasználat további terjedése lenne kívánatos, mivel így nem csupán a nem kívánt terhességek lennének elkerülhetőek, hanem a különböző szexuális úton terjedő fertőző betegségek terjedése is megállítató lenne. Az ilyen jellegű betegségek fertőzöttségi rátája ugyanis 2007-re az 1998-as érték 150%-ával emelkedett a szigetországban.

Címkék: