Villámgyorsan véget ért a vasutassztrájk - Gaskó szerint sikeres volt

Pénzcentrum2009. október 19. 13:22

A hétfőn nulla órakor megkezdett sztrájkot reggel 9 órakor az ország teljes területén felfüggesztette a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete. Ha azonban kedden eredménytelenek lesznek a tárgyalások, a szakszervezet mérlegelni fogja a munkabeszüntetés folytatásának lehetőségét.

Intercity alapáron egész nap
A vasúti bérleteket és arcképes igazolványokat, a MÁV-START által kibocsátott START kártyákat hétfőn 14 óráig fogadják el a meghirdetett Volán és BKV járatokon, például a HÉV-vonalakon és a metrókon. A hétfői, belföldön közlekedő InterCity vonatok helyjegy és pótjegy megváltása nélkül vehetők igénybe.

Sikeresen hirdette meg sztrájkját hétfőn a VDSZSZ, a munkabeszüntetésnek azonban csak akkor lehet eredménye, ha a kormány - legkésőbb a kollektív munkaügyi vita keddi tárgyalásán - visszavonja a közösségi közlekedés átalakítására tett minden javaslatát - idézte Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) elnöke hétfői sajtótájékoztatóját az MTI. Körülbelül 1500 munkavállaló vett részt a hétfői sztrájkban, akik pont elegen voltak ahhoz, hogy stratégiai pontokon bénítsák meg az ország vasúti közlekedését.

Gaskó ugyanakkor kifogásolta, hogy információi szerint sok állomáson leváltották a sztrájkoló munkavállalókat - ami törvénytelen. Olyan eset is akadt, ahol a tervek szerint jövőre megszűnő állomás vezetői álltak be dolgozni a sztrájkoló vasutasok helyett.
A VDSZSZ továbbra sem tartja megalapozottnak a közösségi közlekedés kormány által tervezett átalakítását, mivel úgy vélik, hogy ilyen nagyságrendű döntéshez több éves előkészítő munkára van szükség. Gaskó István szerint az átalakítás hatásai csak a következő kormány ideje alatt mutatkoznak meg, így a jelenlegi kormány semmilyen felelősséget nem vállal döntéséért.

Címkék: