Meddig állnak a vonatok ma és miért?

Pénzcentrum2009. október 19. 10:02

Több helyen jelenleg is állnak a vonatok a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) elnöke hétfőn hajnalra meghirdetett sztrájknak köszönhetően. A beszámolók alapján azonban úgy tűnik, inkább káosz van, mint általános sztrájk.

Hétfőn üzemkezdettől munkabeszüntetéssel tiltakoznak a vasutasok a vasúttársaság tervezett átszervezése, a vonalbezárások és az ezzel együtt járó elbocsátások ellen. A VDSZSZ szerint a kormány harminc vonalat zárna be, ezen felül jövőre 40 milliárd forinttal csökkenne a MÁV-csoport állami finanszírozása - írta az MTI. A munkabeszüntetés időszaka alatt egyes térségek vasúti közlekedése teljesen meg fog bénulni, mivel a MÁV és a VDSZSZ ezúttal sem tudtak megállapodni az úgynevezett elégséges szolgáltatásokról, vagyis arról, hogy a sztrájk idején az egyes vonalakon hány vonat és milyen ütemezéssel közlekedjen.

A közlekedési tárca még kedden adott ki közleményt a VDSZSZ sztrájkjáról. Ebben a minisztérium azt írja: a sztrájkfelhívásban közölt indokok nem helytállóak, a munkabeszüntetés a kormányzati szándékok akaratlan félreértésén vagy tudatos félremagyarázásán alapul, az az elképzelés, amely ellen a VDSZSZ közös fellépést szorgalmaz, sztrájkra hív fel, a szakszervezet közleményében jelzett formában nem létezik.

A jövő évi közszolgáltatási szerződésben foglalt megrendelés alapján az érdekképviselet által vélelmezett 3000 kilométert mintegy kétszeresen meghaladó mértékű hálózaton indul vasúti személyszállítás - olvasható a KHEM közleményében. A minisztérium arról is ír: a vasúti személyszállítási megrendelésből kimaradó települések autóbuszos szállítással, a jelenleginél magasabb színvonalon lesznek elérhetők. A rendelés nélküli szárnyvonalakon igény esetén tovább folytatódhat a teherforgalom, és helyi vállalkozásban akár a személyszállítás is.

Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) elnöke hétfőn hajnalban emlékeztetett arra, hogy reggel 8 órakor folytatódnak az egyeztetések a MÁV és a VDSZSZ között a még elégséges szolgáltatásról. A sztrájkbizottság hétfőn a délelőtti órákban ülésezik, értékeli a helyzetet, és amikor úgy látja, hogy elég, akkor egy időre felfüggeszti a sztrájkot.

Bár a sztrájkot az egész ország területére meghirdette a szakszervezet, a vasutasok néhány helyen már felvették a munkát. Szegeden, Szombathelyen, Nyíregyházán és a Dél.Dunántúlon már be is fejeződött a sztrájk. A budapesti pályaudvarok nagy része azonban használhatatlan és várhatóan Kelet-Magyarországon is akadozik majd a vonatforgalom.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A sztrájk alatt is járnak a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) vonatai, az InterCity-k is közlekednek Sopron és Budapest között. Járnak a vonatok a Sopron-Győr vasútvonalon, ahol előreláthatólag a győri MÁV állomásra érkeznek, és onnan is indulnak. A Sopron-Szombathely vonalszakaszon is közlekednek a vonatok, Szombathely állomásra érkeznek, és onnan indulnak. Szentgotthárd és Szombathely között, ahol jelenleg pályafelújítás folyik, menetrend szerint indulnak a vonatpótló buszok. A sztrájk nem érinti a GYSEV ausztriai forgalmát, ott a vonatok menetrend szerint közlekednek, késésekre azonban lehet számítani.

A vonatközlekedés kiszámíthatatlansága miatt ezúttal is számos Volán-társaság kiegészítő, illetve mentesítő járatokat. A sztrájk idején a legtöbb Volán-társaságnál a vasúti bérleteket és egyéb utazási igazolványokat elfogadják. A kivételek egyike a Zala Volán, amely nem fogadja el buszjáratain a vasúti bérleteket a sztrájk idején, és egyelőre nem tervezi mentesítő járatok indítását sem. Erre a korábbiakban sem mutatkozott nagy igény, ugyanis a vasúti személyforgalom Zala megyében nem olyan jelentős, hogy a vonatok leállása miatt tömegek választanák a buszközlekedést.

A BKV egyes járatait is igénybe vehetik az utasok a sztrájk idején vasúti bérlettel. Az esetleges munkabeszüntetés ideje alatt ismét utazhatnak a BKV Zrt. járatain a kétheti, havi, valamint 30 napos vasúti bérlettel és MÁV arcképes igazolvánnyal rendelkező utasok. A bérletek, ahogy korábban is a pályaudvarok közelében működő járatokra érvényesek szükség szerint. Ezek a 2-es és a 3-as metró, a Gödöllői és Ráckevei HÉV, az 1, 1A, 3, 4, 6, 12, 14, 19, 28, 37, 37A, 62, 62A villamosok és a 7, 7E, 33, 33E, 54, 55, 68, 84E, 88, 89E, 94E, 97E, 98, 98E, 103, 114, 160, 161, 161A, 162, 162A, 262, 168E, 169E, 172E, 173, 173E, 176E, 198, 200E, 201E, 202E, 213, 214, 260, 261E, 272, 276E és 294E jelzésű autóbuszok - közölte a fővárosi közlekedési társaság.

Címkék:
vonatpótló,