A fiatalokra sokkal veszélyesebb az új influenza

Pénzcentrum2009. október 9. 15:02

Egy, az új infuenzával komolyan megbetegedett esetleg el is hunyt pácienseket felmért vizsgálat alapján kiderült: a fiatalabb generációkat jobban veszélyezteti az új vírustörzs, mint a szezonális influenza.

A felmérést 272 páciens adatai alapján végezték, akik elég betegek voltak ahhoz, hogy kórházbe kelljen őket szállítani. A betegek 40 százaléka panaszkodott hasmenésről és hányingerről, ami a szezonális megbetegedésekre nem jellemző. Kiderült az is, hogy az időben beadott megfelelő ellenanyag életet menthet.

A 272 beteg közül 25 százalék szorult intenzív kezelésre és hét százalékuk hunyt el. A meglepő azonban az volt, hogy a betegek 45 százaléka 18 év alatti gyermek, illetve fiatal volt és csak 5 százalékuk volt 65 év felett. Ami még fontosabb: 73 százalékuk szenvedett valami más, kóros betegségben is, mint amilyen az asztma, a cukorbetegség vagy szívbetegség.

A vizsgálat adatait május 1 és június 9 között vették fel az Egyesült Államokban, azt megelőzően, hogy az Egészségügyi Világszervezet világméretű járvánnyá nyilvánította volna a H1N1-vírust.

A vizsgálat eredményei szerint minden betegnek lázról és köhögésről panaszkodott, a gyermekek 42 százaléka szenvedett hányástól és hasmenéstől. A 65 évnél idősebbek mindegyike valamilyen más betegségben is szenvedett. (Az idősek részarányának alacsony volta miatt többen felvetették már, hogy az 1952 előtt születettek valamiféle immunitással rendelkeznek a vírussal szemben.)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A betegek 29 százaléka volt kövér, 26 százaléka pedig extrém kövér, vagyis a testtömegindexük meghaladta a 40-es értéket. Ez utóbbi arány kiugróan magas, tekintve, hogy az Egyesült Államok lakosságának mindössze 5 százaléka ennyire elhízott. Vagyis a kutatás azt sugallja, hogy a túlsúlyos emberek nem olyan ellenállóak a betegséggel szemben, mint normál testsúlyú társaik.

Címkék: