Hamis gyógyszerek: azonnal lépni kell!

Pénzcentrum2009. október 6. 13:02

A "Legyen a betegek biztonsága az elsődleges" című konferencián elhangzottak szerint 384 százalékkal növekedett a lefoglalt hamis gyógyszerek száma az Európai Unió területén, így mára a gyógyszerek számítanak a harmadik legtöbbször csempészett árucikktípusnak -írja a hamisitasellen.hu.


A 2007-es vámhatósági adatok szerint India számít a hamis gyógyszerek elsődleges exportőrének. A hamis gyógyszerek veszélyeit az is bizonyítja, hogy a Távol-Keletről származó gyógyszerek egy részében cementet és téglaport találtak, míg a színezésük nyomtatópatron-tintával volt megoldva.

Az Európa Tanács Dr. Jonathan Harpert bízta meg, hogy készítsen jelentést a hamisgyógyszer-kereskedelemről. Harper véleménye szerint valószínűsíthető, hogy az Egyesült Királyságban már halálos áldozatai is vannak a hamisgyógyszer-fogyasztásnak.

A konferencián megszólalók szerint a hamisítási trend is változik. Eddig a hamisítók elsősorban olyan életmód gyógyszerekre összpontosítottak, mint a Viagra vagy a hajhullás elleni szerek, ám az utóbbi időben kezdenek profilt bővíteni és a rák- és szívgyógyszerek is a célkeresztjükbe kerültek.

Jorgo Chatzimarkakis, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) frakció német képviselője szerint azonnal gyakorlati lépésekre van szükség, még a jogalkotási folyamat megkezdése előtt. Marisa Matoa, portugál parlmamenti képviselő úgy látja: a jelenlegi szabályozásban hiányosságok vannak, amelyek következménye, hogy a hamis gyógyszerek elsődleges terjesztési terepének számító internetes értékesítéssel szemben nincs hatékony eszköze az Uniónak.

Címkék: