Nem szülnek a magyar nők!

Pénzcentrum2009. október 5. 09:02

Idén júliusig mintegy 2,1 százalékkal kevesebb gyerek született, mint egy évvel ezelőtt, amely a kutatók szerint már a válság hatása - írja a Népszabadság.

Magyarországon a KSH előzetes adatai szerint 2009 első hét hónapjában kicsivel több mint 56 ezer gyerek született, ami 2,1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Egy korábbi kutatás szerint azonban már a válság előtt sem született meg a tervezett gyerekek kétharmada: a megkérdezett 16 ezer férfi és nő közül csak a nők 31 és a férfiak 27 százaléka teljesítette be szándékát. A nők 71 százaléka szerint munkahelyi kilátásai előnytelenül alakulnak, ha szül. A férfiak 61 százaléka is úgy vélte, partnerének munkahelyi problémákkal kellene szembenéznie.

Kapitány Balázs demográfus szerint a 2,1 százalékos csökkenés mögött a gazdasági válságon kívül egyéb magyarázó tényezők is állnak, például az új influenza terjedése miatti félelem is.

Az alsó középosztály gyerekvállalási kedvét a lakásépítés szociálpolitikai kedvezményének eltörlése és a gyes lerövidítése is visszafogja, de ezt a réteget érintheti a férfiak munkanélkülisége is a legjobban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az az 1973-1975 között születettektől sokat reméltek a demográfusok, hiszen ők elég sokan vannak, ők azonban mindig megtalálják az okot, hogy most miért nem jöhet a gyerek. Kapitány szerint szinte már biztos, hogy ennek a korosztálynak egy jelentős része gyerek nélkül marad.

Címkék: