Hol élnek a legszegényebb magyarok: itt a LISTA

Orosz Márton2009. szeptember 30. 06:20

Vásárlóerő, rangsorolva Egy friss felmérés szerint Magyarországon a Balaton partján fekvő Csopak lakossága költheti el a legnagyobb összeget személyenként a kereskedelemben. A legkevesebb elkölthető összeggel a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszabő lakói rendelkeznek. A teljes jövedelem szempontjából a legtehetősebb településnek Budaörs számít.

A GfK Csoport - a világ egyik legnagyobb piackutató vállalata- rendszeresen vizsgálja a vásárlóerő adatok alakulását Európa valamennyi országára vonatkozóan. 2009-ben azonban az általános vásárlóerő adatsor mellett első alkalommal adja ki a GfK Kiskereskedelmi Vásárlóerő tanulmányt is.

Ennek alapjául a bevallott jövedelmekről összegyűjtött adatok szolgálnak, de az aggregált mutató kialakítását sok más forrással is - így a vonatkozó munkanélküliségi statisztikával, a lakosság és háztartások számával, vendégéjszakák számával, személygépkocsi-ellátottságával, vagy például a vállalkozók és vállalkozások számával is összehangolják.

A kiskereskedelmi vásárlóerő kiszámításánál a következő árucsoportokra költött kiadásokat veszik figyelembe: élelmiszerek és élvezeti cikkek, ruházat, cipő, egyéb háztartási áruk (pl. bútorok, szőnyegek, háztartási elektromos berendezések stb.), test- és egészségápolási szerek, művelődés és szórakozás (pl. tv, rádió, könyvek, fényképezés, folyóiratok, játékok, sportszerek) és személyes kiegészítők (pl. órák, ékszerek stb.). Nem veszik figyelembe azonban a gépjárművekkel és üzemanyaggal, továbbá a szolgáltatások és javítások igénybevételével kapcsolatos kiadásokat.

Míg a kétévente megjelenő GfK Általános Vásárlóerő Index tanulmány a lakosok és a háztartások rendelkezésére álló teljes jövedelmét térképezi fel településenként, addig a kiskereskedelmi vásárlóerő azt mutatja meg, hogy mekkora az egyes településeken a kereskedelem szempontjából releváns vásárlóerő, azaz a lakosok mekkora összeget költhetnek el személyenként a kereskedelemben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Csopaktól Tiszabőig: tehetős és szegény települések

Címkék: