Hamis Colgate fogkrémek: miről lehet felismerni?

Pénzcentrum2009. szeptember 30. 13:32

1100 tubus hamis fogkrémet foglaltak le a fogyasztóvédő szolgálat munkatársai Chicagóban. A hamis és potenciálisan mérgező termékeket két lépésben találták meg -írja a hamisitasellen.hu.

Első körben 802 tubust foglaltak le, majd egy kéthetes további nyomozás során újabb 362 tubus fogkrémet azonosítottak be. A hamis fogkrémek többségét három üzletben lelték meg, de sok kisebb üzletben is rábukkantak néhány darab veszélyes termékre.

A hatóságok a nyomozás során több mint 250 üzletet vizsgáltak át, de tovább folytatják az ellenőrzést, bízva abban, hogy a lakosságot megóvhatják majd a hamis termékektől. A lefoglalt fogkrémek egy részén jogosulatlanul használták a Colgate márkanevet, de akadtak olyan darabok is, amellyekkel kapcsolatban valamilyen egyéb hiányosság merült fel, például hogy azokra nem volt forgalmazási engedély, illetve a dobozon nem tüntették fel angolul az összetevők neveit.

A nyomozók felhívták a polgárok figyelmét, hogy körültekintően vásároljanak fogkrémet, kiemelt figyelemmel az olcsó diszkontokban, ahol a legtöbb hamisítvány előfordult. A legnagyobb áruházláncokat egyelőre nem érinti a hamisítási ügy, sehol sem bukkantak hamis Colgate fogkrémre.

A hamis Colgate fogkrémek származási országaként Dél-Afrikát tüntették fel a dobozon, amely azonnal gyanús lett a hatósági munkatársaknak, hiszen a Colgate nem gyárt fogkrémet Dél-Afrikában az amerikai piacra. Feltűnőek voltak egyes dobozokon a helyesírási hibák és elírások, amelyből egy figyelmes vásárló azonnal rájöhetett arra, hogy hamisítvánnyal áll szemben.

Címkék: