Közép-Magyarországon már dúl a járvány

Pénzcentrum2009. szeptember 18. 10:02

Területi H1N1-járvány van a közép-magyarországi régióban az Országos Epidemiológiai Központ jelentése szerint. Az elmúlt héten a laboratóriumi vizsgálattal megerősített megbetegedések háromnegyede ebből az országrészből származott. Országos járvány egyelőre nincs.

A múlt héten megháromszorozódott az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Az előző héthez viszonyítva nőtt a légúti járványok száma is. Az ÁNTSZ 16 ilyenről értesült, ebből 14 közösségi, egy területi és egy családi járvány volt, amelyekből összesen 560 megbetegedést regisztráltak. A járványok 5 általános iskolában, 7 középiskolában, 1 óvodában, valamint 1 általános- és középiskolában fordultak elő - írta a Független Hírügynökség.

Ezek közül a virológiai vizsgálatok 5 járvány esetében igazolták a pandémiás influenza jelenlétét, amelyekből négy úgynevezett intézményi, egy pedig családi járvány volt. A 158 virológiai vizsgálat 30 százalékában állapították meg a H1N1-et, vagyis megkezdődött a vírus folyamatos terjedése.

A betegek csaknem felét Budapesten és Pest megyében, vagyis a közép-magyarországi régióban regisztrálták. Az országos átlagot meghaladó megbetegedési gyakoriságot észleltek még Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is.

Az orvoshoz forduló betegek 30 százaléka gyermek, 46 százaléka pedig 15 és 34 év között volt, míg a középkorúak aránya 16 százalék, a 60 éven felülieké pedig 7 százalék volt.

Címkék: