Jövőre megint düböröghet a légtér

Pénzcentrum2009. szeptember 9. 14:02

Nagy az egyetértés és a bizakodás a repülőgépgyártók és a légitársaságok körében: reményeik szerint a szektor túl van a legrosszabbon, sőt jövőre akár egészséges fejlődési pályára is állhat.

A világ legnagyobb utasrepülőgép-gyártója, az Airbus szakértői szerint idén a teljes utasforgalom olyan 2 százalékkal csökkenhetett, jövőre azonban a várakozások szerint 4,6 százalékkal már bővülni fog. Az Air France-KLM úgyszintén optimista hangot ütött meg, hiszen utasainak száma 2,9 százalékkal ugyan csökkent augusztusban év/év alapon, az jártkihasználtság azonban a nyári szezon csúcsán 1,1 százalékponttal 84,8 százalékra nőtt.

A cégek optimizmusát a szektoriális statisztikák is igazolni látszanak. A repterek szövetségének európai tagozata szerint az utasforgalom júliusban már csak 4,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, miközben az év első hat hónapjában még 9,6 százalék volt az elmaradás. A teherszállításban azért nagyobb a gond: ott a még júliusban is 13,4 százalékos volt az éves lemaradás, az első hat hónap pedig 22,4 százalékkal sikerült szűkebben, mint 2008-ban.

A légitársaságoknak úgy kellene a gazdasági recesszióból való kilábalás, mint egy falat kenyér, hiszen a szakértők szerint az idei évben az ágazat összesített vesztesége elérheti a kilencmilliárd dollárt, aminek kétharmada az első hat hónap során jött össze. Az Airbus, és nagy riválisa, a Boeing pedig 15 éve nem látott ilyen rossz évet, mivel a megrendelők az idei évre kért összes repülőgépet lemondták, vagy a szállítást későbbi időpontra kérték.

Címkék: