Kincstárnokok őrzik majd a minisztériumok pénzét

Világgazdaság2009. augusztus 27. 09:32

Szeptember 1-jétől a miniszterelnök által kijelölt kincstárnokok a központi költségvetési intézmények gazdálkodását, pénzügyi folyamatait ellenőrzik. Munkájuk annyiban különbözik a belső ellenőrök tevékenységétől, hogy amennyiben problémát észlelnek, a Pénzügyminisztériumnak jelentik, valamint tevékenységük kifejezetten az intézményi gazdálkodásra terjed ki.

Kincstárnoka a pénzügyi tárcának is lehet, ebben az esetben az esetleges szabálytalanságot a Miniszterelnöki Hivatalnak kell jelezni. Szollár Domokos kormányszóvivő az új intézmény felállításával kapcsolatban tegnap közölte: a kincstárnok a központi költségvetési intézmények, így a minisztériumok, azok intézményei vagy olyan szervek gazdálkodását ellenőrzi, mint például az adóhatóság, a statisztikai hivatal vagy a rendőrség. Nem tartoznak a kincstárnok felügyelete alá az önkormányzatok, a bíróságok vagy az Országgyűlés - írta a Világgazdaság.

A kincstárnok nem korlátozza az intézmények függetlenségét, nem állíthat le kifizetéseket és beruházásokat. Rálátása van viszont az érintett intézmény valamennyi pénzmozgására, beleértve a megrendeléseket és a közbeszerzéseket.

Az új típusú ellenőrök olyan szakemberek közül kerülnek ki, akik előzőleg az államkincstárnál vagy a pénzügyi tárcánál láttak el hasonló feladatot, vagyis a kincstárnokok alkalmazása nem jelent létszámbővítést. Kijelölésükről a miniszterelnök határoz. Azt is a kormányfő dönti el, mely intézményeknél szükséges őket "bevetni". Arra a kérdésre, hogy csak az idén, a hiánycél és a feszes költségvetési gazdálkodás betartása céljával, vagy még jövőre is lesznek-e kincstárnokok a központi költségvetési intézményeknél, Szollár Domokos úgy válaszolt, az újonnan bevezetendő tisztségnek nincs úgymond fenntartási határideje, vagyis a szakembereket hosszabb távon is alkalmazni lehet.

Címkék: