100 éves a világ első hostele!

Pénzcentrum2009. augusztus 27. 13:02

Talán kevesen tudják, hogy nem csak söreiről, vagy megbízható autóiról híres Németország, de a youth hostel "feltalálását" is neki köszönheti a világ. Idén száz éves a világ első "jugendherbergéje".

A világ első, állandó youth hostele 1909. augusztus 26-án nyitotta meg kapuit, Altena városka kastélyában. Az olcsó hostel ötlete egy tanár fejéből pattant ki, aki egy kirándulás alkalmával, a vihar elől menekült be osztályával egy éjszakára a kastélyba.

A költségtakarékosság, és az otthonos hangulat koncepciója az elmúlt száz évben nem sokat változott, inkább csak kiegészült olyan elemekkel, mint a környezeti fenntarthatóságra, a természeti forrásokkal való takarékoskodásra törekvés.

Az "ős-hostelek" eredetileg napközben be is zártak, arra ösztönözve lakóikat, hogy a szabadban töltsék idejüket, kiránduljanak, hegyet másszanak, és csak este térjenek vissza.

Ahogy az utazás, illetve az interrail-ezés egyre elterjedtebbé vált a fiatalok körében, úgy szaporodtak a hostelek is Németország-, illetve világszerte. Kezdetben csak a hegyekben, illetve vidéken alakultak hostelek, de később már a városokban is ezrével nyíltak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Napjainkban már több mint 90 youth hosteleket tömörítő szervezet létezik, közel 4000 taggal. A gazdasági válság ezt a szállástípust ráadásul kevésbé érinti, mint a felső kategóriás szállodákat, akik főként a céges utazások visszafogása miatt működnek alacsonyabb kihasználtsággal. Skócia legnagyobb hostel-szövetsége, az SYHA 60 százalékos forgalombővülésről számolt be idén, amit az idén bevezetett televíziós-kampányának köszönhet.

Címkék: