Akciók, kuponok és diszkontok: megtanít spórolni a válság

Pénzcentrum2009. augusztus 4. 12:02

A recesszió hatására komoly változás mutatkozik a vásárlási szokásokban. Növekszik az érdeklődés a diszkontáruházak iránt, és az üzletláncok saját márkás termékei is jóval kelendőbbek.

A uSwitch.com fogyasztóvédelmi honlap legfrissebb felmérése szerint Nagy-Britanniában egy év alatt megháromszorozódott az üzletláncok saját márkás termékeinek értékesítése. Míg egy évvel korábban a vásárlók 25 százaléka választotta az áruházláncok nevével fémjelzett árucikkeket, addig mára ez az arány a 73 százalékot is eléri.

Ez az eredmény részben a válság miatti visszafogott költekezésnek köszönhető, részben pedig annak, hogy az áruházláncok erőteljesebben hirdetik saját termékeiket. Ebben a legnagyobb hipermarket-láncok (Tesco, Asda) mellett különösen fontos szerepet játszanak az úgynevezett keménydiszkontok, mint például a Lildl és az Aldi, amelyeknél a választék jelentős részét teszik ki a saját márkás áruk.

Ezeket a termékeket sokszor ismert, megbízható gyártók készítik, minőségük pedig gyakran teljesen megegyezik a jóval (akár 50 százalékkal is) drágább márkás cikkekkel. Az üzletláncok ugyanis abból szereznek előnyt, hogy nagy mennyiségben, biztosan el tudják majd adni őket, ráadásul általában külön marketingre sem kell költeniük (inkább magát az áruházláncot reklámozzák).

A felméréséből kiderül, hogy a háztartások egyre nagyobb arányban használják a különféle spórolási technikákat, megháromszorozódott a kuponokat, ajándék-bónokat használók aránya is. Ugyanakkor a britek jobban utánajárnak az áraknak, akcióknak, és növekszik az internetes vásárlások aránya is. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Érdekes, hogy 10 százalékkal nőtt azok aránya, akik saját konyhakertjükben termesztenek zöldséget, gyümölcsöt, és sokkal többen főznek maguknak otthon ételrendelés vagy étterem helyett.

Címkék: