Lebuktak a franciák: több száz millió eurót fizethetnek vissza

Pénzcentrum2009. augusztus 3. 13:02

Több száz millió eurónyi támogatást kell visszafizetniük a francia gazdáknak, miután az EU megállapította, hogy a piaci versenyt korlátozza a támogatások mértéke.

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a francia zöldség- és gyümölcstermesztők több mint 330 millió euró támogatást kaptak a francia államtól 1992 és 2002 között, méghozzá illegálisan.

A francia agrárminiszter, Bruno Le Maire hétfőn a Le Parisien lapnak úgy nyilatkozott, valóban vissza kell fizetniük a gazdáknak a kiutalt pénzeket, azonban előtte minden egyes esetben meg fogják vizsgálni, hogy nem sodorja-e csődközeli állapotba a farmereket a lépés.

Franciaország kapja egyébként a legtöbb agrártámogatást az EU-n belül, az ezen felül nyújtott állami támogatások protekcionista lépésnek számítanak, és a versenyt korlátozzák - írja az EUbusiness.

Persze a zöldség-gyümölcs termesztőket tömörítő szakszervezet vezetője másként látja a helyzetet: a francia lapnak Francoise Lafitte azt nyilatkozta, a termelők meg fogják tagadni a támogatások visszafizetését, ami nélkül a válság alatt teljesen ellehetetlenültek volna a spanyol és portugál importtal szemben, és ha az állam nem áll ki mellettük, komoly sztrájkhullámra számíthatnak.

Címkék:
agrártámogatás,