Nem egészségesebb a bio-étel: kutatók bizonyították!

Pénzcentrum2009. július 31. 14:04

A brit élelmiszerbiztonsági hivatal legfrissebb eredményei szerint a bio-élelmiszerek semmivel sem egészségesebbek a hagyományos termesztési eljárással készülőknél.

A Food Standards Agency az elmúlt ötven év, mintegy 162 kutatásának eredményeit összegezve arra a megállapításra jutott, hogy semmivel nem tartalmaznak több tápanyagot - c-vitamint, kalciumot és vasat is figyelembe véve - a bio-élelmiszerek, mint a nem biok.

Egyedül a nitrogén, illetve foszfor-szintben mértek némi eltérést, amit a trágyahasználat, illetve a zöldség, vagy gyümölcsök érettségi szintje közötti különbség magyaráz, ennek azonban a kutatók szerint nincs semmi egészségjavító hatása.

A kutatással, illetve annak eredményeivel persze sokan vitatkoznak, többek között azt hiányolva, hogy a vizsgálatok során nem ellenőrizték például, hogy a rovarirtószer maradt-e az élelmiszerekben, vagy hogy a termesztés során milyen károkat szenved a környezet.

A biogazdák is elsősorban azt hangsúlyozzák, hogy a rengeteg vegyszer, amit a nem biogazdák használnak, egészségkárosítóak lehetnek, azt azonban nem állítják, hogy az ő növényeikben több a tápanyag.

Címkék: