Viszlát Kodachrome!

Pénzcentrum2009. június 23. 16:03

Közel 74 évnyi gyártás után a Kodak tegnap bejelentette, hogy megszűntetik a Kodachrome színes kisfilmek gyártását, mivel a cég bevételeinek már alig több mint 1 százalékát adják.

Az egykor profi fotósok, és amatőrök kedvencévé vált Kodachrome - az 1984-ben készült híres "afgán lány" című fotó is erre készült - a digitális forradalom legújabb áldozatának tekinthető.

A filmet 1935-ben dobták piacra, amit két zenész talált fel, akik hobbi szinten, de szenvedélyesen szerettek fotózni. Először 16 mm-es változatban került a boltokba, de hamarosan egyéb formátumokban, például 35 mm-es változatban is kaphatóvá vált.

A fotók élessége, a színek élénksége miatt Kodachrome-ra készültek a világ legismertebb természetfotói, de Abraham Zapruder John Kennedy 1963-as merényletéről készült képe is.


A Kodak az utolsó tekercs filmet Steve McCurry-nek, az Afgán lány fotósának adja, aki az arra készült képeket egy fotómúzeumnak fogja felajánlani. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bár boltokban már egyébként is csak elvétve lehet kapni Kodachrome-ot, a szemfülesek még felvásárolhatnak pár tekercset, mielőtt teljesen elfogy a polcokról.

Címkék: