A szeméthegyen innen új ötlettel álltak elő

Pénzcentrum2009. június 18. 15:02

Brit kutatók szerint elérkezett az idő, hogy továbbfejlesszük a szelektív hulladékgyűjtést. Ha a műanyag flakonok után a joghurtos dobozokat és minden más műanyagból készült háztartási hulladékot külön gyűjtenénk, akkor még megbecsülni sem könnyű, hogy hány ezer tonna szeméttel tehermentesíthetnénk évente a nagy lerakókat.

A hulladékot szelektíven gyűjtők 88 %-a úgy válaszolt, hogy nem okozna számára nehézséget a háztartásában keletkező műanyag hulladék külön gyűjtése. A lakosság körében a szelektív hulladékgyűjtés az egyik leghatékonyabb környezetbarát tevékenység, ami kis odafigyeléssel és némi válogatással óriási mennyiségű szeméttől szabadítja meg a környezetünket.

Szakértők szerint az áttörést az jelentené, ha a flakongyártás és az egyéb - de nem számottevő - felhasználás mellett találnának egy olyan hasznosítási módot, ami az így összegyűjtött szeméttömeget maradéktalanul újrahasznosítaná. A gyűjtés, a szállítás és a tárolás technológiai feltételei már most rendelkezésre állnak, a hasznosítás azonban még nem teljes körű.

Mások úgy vélik, hogy a flakonok gyűjtésén túl az egyéb - legtöbbször piszkos, zsíros, kellemetlen szaggal járó - műanyagok kiválogatását nem minden fogyasztó tolerálná, sokan mumusként kezelnék. Ha a felmérés során pozitív választ adó megkérdezettek közül csak minden második tartaná be a szavát, az akkor is ezer tonnákban mérhető végeredményt jelentene.

A kutatók szerint a rendszer beindításának tőkeigénye jóval alacsonyabb, mint a környezetet érő károk pénzben kifejezett értéke. A rendszer egész országra történő kiterjesztése azonban hosszabb időbe is telhet. Az újrahasznosítási folyamatot jobban meg kell ismertetni az emberekkel, mivel a többségnek fogalma sincs, hogy valójában mi is történik a kukába kidobott dolgokkal.

Címkék: