A Kádár-korszakban jobb volt?

Pénzcentrum2009. június 16. 09:03

A magyar fiatalok egyre rosszabbnak érzik saját, és az ország kilátásait: a drogok terjedésének problémája ma már eltörpül a munkanélküliség és kilátástalanság réme mögött.

A Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet Ifjúság 2008 címet viselő gyorsjelentése alapján a magyar fiatalok egyre pesszimistábbak. A kutatás során nyolcezer, 15 és 29 év közötti fiatalt kérdeztek körülményeikről, terveikről, életmódjukról, a politikához való viszonyukról.

A vizsgálatot immár harmadik alkalommal végezték el. Arra a kérdésre, hogy szerintük hogyan alakult az utóbbi tíz évben az emberek életszínvonala, 2004-ben a megkérdezettek 55 százaléka mondta, hogy romlott, 2008-ban már 80 százalék. Az ország gazdasági helyzetéről 2004-ben a fiatalok fele állította, hogy romlott, 2008-ban 84 százalék. Ami a saját családjuk anyagi helyzetét illeti, erről 2004-ben 36 százalék mondta, hogy romlott, tavaly pedig 62 százalék.

A fiataloknak azt is el kellett dönteniük, hogy a mostani vagy a Kádár-rendszert találják-e jobbnak. A válaszadók mindössze 51 százaléka szerint jobb a mai rendszer, mint az előző. A megélhetéssel, létbiztonsággal kapcsolatos kérdéseknél egyértelműen a Kádár-rendszert ítélték jobbnak, míg a szórakozási lehetőségek vagy a felsőoktatás tekintetében a jelenlegit.

A politikai rendszerekről szintén ellentmondásosan vélekednek a mai fiatalok: 14 százaléka szerint "bizonyos körülmények között a diktatúra jobb, mint a demokrácia", 31 százalék szerint pedig "a hozzám hasonló emberek számára az egyik politikai rendszer olyan, mint bármelyik másik", és 41 százalék vélte úgy, hogy a demokrácia minden más politikai rendszernél jobb.

Címkék:
demokrácia,