Kínában betiltják a netpornót - bajban a számítógépgyártók!

Pénzcentrum2009. június 10. 11:32

Döbbenetes ötlettel állt elő kínai kormányzat: július elsejétől nem lehet az országban olyan számítógépet eladni, melyben nincs a hatóságok által szponzorált pornószűrő szoftver.

Nem világos azonban, hogy a héten bejelentett terv hogyan kerül a valóságban kivitelezésre. A döntés több százmillió felhasználót érinthet, és kellemetlenül érintheti a gyártókat is, hiszen platformtól függetlenül kell telepíteniük a kínai kormány által gyártott szoftvert, a Green Dam Youth Escort-ot - mely a fiatalságot hivatott megóvni az interneten keringő szennytől. A kormányzat közleménye szerint a szoftver márciusi kibocsátása óta hárommilliószor töltötték le és immár 2 300 iskolában telepítették a számítógépekre.

A lépés - azon túl, hogy további rosszallást váltott ki az internet szabadságát hirdető szervezetekből - rosszul érinti a gyártókat is. Az olyan nagy gyárak, mint a Hewlett-Packard, vagy a Dell ugyanis hónapokra előre legyártott és bedobozolt készletekkel rendelkeznek, amelyekre utólag már nagyon nehéz feltelepíteni egy új szoftvert. A cégek egyelőre próbálnak információkat szerezni, az Egyesült Államok kormányzata pedig összehívta a gyártókat, hogy megvitassák a kialakult helyzetet.

Kínában nem ismeretlen az internetes cenzúra, az olyan oldalak, mint Flickr, a Twitter, a Youtube, a Blogspot vagy épp a New York Times mellett még vagy 6000 oldal nem elérhető a távol-keleti országban. Ez az első eset azonban, amikor gépre telepített szoftverrel igyekeznek útját állni a nem kívánatos tartalmaknak a számítógépeken.

Címkék: