Nem lesz alacsonyabb a gázszámlád az új törvénytől

Magyar Nemzet2009. június 8. 09:05

Ahogy a hazai árampiacon sem hozott a lakosság körében érdemi szolgáltatóváltási hullámot a másfél évvel ezelőtti liberalizáció, úgy a július elsejei gázpiaci liberalizációtól sem várható, hogy nagyobb mozgást indítana el. Igaz, ott az Emfesz léte némileg javítja a képet.

Nemrég az áramellátók levelet juttattak el a fogyasztóikhoz, melyben felhívják a figyelmet arra, hogy új szolgáltatási szerződést kell kötniük az év végéig, akár az eddigi, akár új szolgáltatóval. Mindez azonban csak azért történik, mert a villamosenergia-törvény kötelezi a előírja, hogy a fogyasztóknak fel kell ajánlani a váltás lehetőségét. Az elképzelés persze eleve abszurd, hiszen a közüzemiből egyetemessé kinevezett szolgáltatók ugyanarról a helyről szerzik be az energiát, ráadásul ugyanolyan áron, amit mindegyikük azonos díjszabás szerint értékesíthet.

A gázpiac teljes liberalizációjáig alig egy hónap maradt, a lakossági szegmensben azonban itt sem várható nagy mozgás. Ennek oka, hogy a lakossági piacra való lépés nagy beruházást jelent, sok marketingköltséget, viszont a kicsi árrés lassú megtérülést. Ezen felül itt a legrosszabb a fogyasztók fizetési morálja, ezzel együtt azonban sok adminisztrációval jár a működés. Így hát július elsejétől várhatóan továbbra is az Emfesz Kft. marad a lakosság számára az egyetlen alternatíva az egyetemes szolgáltatókkal szemben. A társaságnak eddig körülbelül harmincezer lakossági fogyasztója van.

Címkék: