Megoldódnak a szennyvízgondok, 650 millióért

Pénzcentrum2009. június 4. 13:35

A Környezet és Energia Operatív Program támogatásával Komorón kiépülhet a szennyvízcsatorna-hálózat, Tuzséron pedig a tervek szerint felújítják a meglévő vezetékeket, és bővítik a szennyvíztisztító telepet, ezzel mintegy ötezer lakos életminősége javulhat.

A beruházás jótékony hatással lesz a befogadó Tisza folyó és a felszín alatti vizek minőségére, és a talaj sem szennyeződik tovább. A fejlesztés a tervek szerint közel 650 millió forintba kerül, a két település az uniós projekt előkészítésére 23 millió forint támogatást nyert, az erről szóló szerződést ma írták alá Komorón. Az eseményen részt vett Murányiné Krempels Gabriella, a KvVM főosztályvezető-helyettese.

Komorón jelenleg nincs szennyvízcsatorna-hálózat, a lakosság a szennyvizet szikkasztókban gyűjti, ami környezetvédelmi és környezet-egészségügyi szempontból is gondot okoz, az elszikkasztott szennyvizek ugyanis folyamatosan szennyezik és emelik a talajvíz szintjét. Tuzséron az 1990-es évek elején kiépítették a szennyvízcsatornákat, de a rendszer egyes elemei mára már felújításra szorulnak. A településen üzemelő szennyvíztisztító-telep jelenlegi kapacitása nem lenne elegendő a két község szennyvizének megfelelő megtisztítására, és korszerűsítésre is szükség van.

A most tervezett beruházás során Komorón több mint 5 és fél kilométernyi szennyvíz-csatornát építenek ki, ezzel 1240 lakos számára válik elérhetővé a korszerű szennyvízelvezetés. A komorói szennyvizet a tuzséri szennyvíztisztító telepen fogják megtisztítani. A telep napi kapacitása jelenleg 388 köbméter/d, ezt 600 köbméter/d-re emelik, és irányítástechnikai, valamint automatizálási fejlesztéseket is végeznek. Ezen kívül Tuzséron rekonstrukciós feladatokat is végrehajtanak majd a meglévő szennyvízcsatorna-rendszeren.

Jelenleg a projekt előkészítése zajlik. Ez alatt elkészül majd a részletes megvalósíthatósági tanulmány, elkészülnek a műszaki tervek, meg kell szerezni a szükséges hatósági engedélyeket, és le kell bonyolítani a közbeszerzési eljárásokat. Mindez 27 millió forintba kerül, ehhez 85%-os, több mint 23 millió forintos támogatást nyertek a települések.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tervek szerint a második fordulós pályázatot jövő februárban nyújtják be, pozitív elbírálás esetén ezt követően megkezdődhet a kivitelezés, ami várhatóan 2012 végén fejeződik be.

Címkék: