Pénzügyi Nagy Testvért hozna létre az EU

Világgazdaság2009. május 28. 10:32

Az Európai Bizottság öt új pénzügyi felügyeleti intézmény létrehozásával venné elejét a mostani pénzügyi válság megismétlődésének.

A rendszerszintű kockázatok korai észlelésére egy európai rendszerkockázati tanácsot (ESRC) állítana fel, ebben több mint hatvan intézmény kapna képviseletet. Munkájában az uniós tagállamok központi bankjainak kormányzói, a nemzeti felügyeletek, valamint a szintén újonnan létrehozni tervezett európai felügyeletek vennének részt.

A testület munkáját az Európai Központi Bank koordinálná, ez a nemzeti felügyeletek szerint túl nagy hatalmat adna a frankfurti intézménynek. A szabályozási szuverenitás csorbulása miatt elsősorban Nagy-Britannia aggódik.

Míg az ESRC dolga - a Nemzetközi Valutaalappal és az áprilisi G20-csúcson létrehozott pénzügyi stabilitási testülettel (FSB) együttműködve - a makroszintű folyamatok szemmel tartása lesz, addig az egyes piacok ellenőrzésére Brüsszel három új hatóságot hozna létre a bankokkal, a biztosítókkal, illetve a nyugdíjalapokkal foglalkozó bizottságok átalakításával. Ezek feladata annak biztosítása lesz, hogy a felügyeleti standardok minden egyes pénzintézet esetében azonos módon érvényesüljenek az EU-ban.

A bizottsági tervet júniusi csúcstalálkozójukon kellene jóváhagyniuk az uniós tagállamoknak. Brüsszel azt szeretné, ha az új rendszer 2010 végére életbe lépne.

Címkék: