Szociális válság követheti a gazdaságit Kelet-Európában

Pénzcentrum2009. május 27. 13:02

A Világbank elnöke, Robert Zoellick szerint a növekvő munkanélküliség aggasztóan törékeny szociális és politikai helyzetet teremthet Kelet-Európában.

Amennyiben nem tesszük meg a szükséges lépéseket, egy komoly humanitárius és szociális válság veszélye alakulhat ki, melynek természetesen politikai következményei is lesznek - nyilatkozta az elnök a spanyol El Pais című lapnak. A Kelet-Közép-Európában kialakult helyzetet külön figyelemmel kell kísérni, ugyanakkor különbséget kell tenni a különböző országok között.

Zoellick szerint a kelet-európai gazdasági fordulat lassabb lehet, mint ami a korábbi előrejelzésekben szerepelt: egyes országok - így Románia és a Balti-államok - nagyon kényes helyzetbe kerültek a válság miatt. Ezekben az országokban ugyanis továbbra sem állt talpra a rendkívül alacsony szintű termelés, hiába tért magához némileg a pénz- és tőkepiac.

Zoellick ezzel élesen szembenálló véleményt fogalmazott meg az optimisták egyre növekvő csoportjához képest: korábban Soros György, Rupert Murdoch és az olasz gazdasági miniszter Giulio Tremonti is úgy nyilatkozott, hogy a világ túl van a válság nehezén.

Címkék: