Nem hajlandóak kémkedni az internetszolgáltatók

Pénzcentrum2009. május 13. 11:32

Mereven elzárkóztak a brit internetszolgáltatók a médiacégek azon ötletétől, hogy a többször illegális fájlletöltésen kapott felhasználók kapcsolatát szüntessék meg, vagy legalább korlátozzák.

A brit kreatív alkotók szövetsége szerint csak egy folyamatosan keményedő reakció vezethet eredményre az illegális fájlletöltőkkel szemben, melynek hatásait végül megőrzik azok, akik rendszeresen megsértik a szerzői jogokat. A szolgáltatók szerint azonban a felhasználók letiltása aránytalanul nagy büntetés lenne a felhasználók irányába.

Bár a szolgáltatók eddig mindenütt elutasították az internetről való teljes kitiltás lehetőségét, a brit cégek - közleményük szerint - vizsgálják, hogyan lehetne hatékonyabban fellépni a törvénysértőkkel szemben. Azt azonban ők maguk is beismerik, hogy a jelenlegi helyzethez képest sokkal fejlettebb technológiai megoldásokra lenne szükség ahhoz, hogy elérjenek egy olyan iparági normarendszert, amely később a bíróságokon is megállná a helyét bizonyítékként.

Maga a brit kormány - akárcsak korábban francia kollégáik - is fontolóra vette, milyen büntetéssel lehetne sújtani az illegális letöltőket. A jelen állás szerint egyelőre nem támogatná az internetszolgáltatásból való kizárást, ugyanakkor a szerzői jogok megsértőinek figyelmeztető e-mailt küldenének ki, melyben jogi szankciókat helyeznének kilátásba az illegális letöltőknek. A kreatív cégek képviselői szerint azonban a puszta fenyegetőzés nem elég, mivel a felhasználók csak akkor fogják komolyan venni a tetteik súlyát, ha valós retorziókkal szembesülnek.

Címkék: