Nálunk nincs is válság - a Balti-államokhoz képest

Világgazdaság2009. május 12. 09:02

Fél tucat európai államban várható az idén a magyarországinál is nagyobb mértékű gazdasági visszaesés. Míg hazánkban az aktuális piaci konszenzus szerint 6 százalékos GDP-zsugorodás várható, addig a balti államokban, Ukrajnában, Írországban és Izlandon 8-13 százalékos.

Az első negyedévre még rémisztőbb számokra lehet felkészülni. A balti országokban a gazdaság korábbi túlfűtöttsége, a túlságosan gyorsan növekvő bérek és árak miatt ütött be a válság. Izlandot és Írországot a pénzügyi szektor túlsúlya, Ukrajnát pedig a kivitel zömét adó nyersanyagok világpiaci árának összeomlása küldte padlóra. A legrosszabb helyzetben lévő balti államban, Lettországban az első negyedévben 18 százalékkal maradt el a GDP az egy évvel korábbitól. A kormány az egész évre 12 százalékos visszaesést vár, de a nemzetközi szervezetek és piaci szakértők ennél néhány ponttal rosszabb eredményt valószínűsítenek.

Ezekben az országokban a költségvetés még súlyosabb megszorításokra kényszerül, mint hazánkban. Ezt az magyarázza, hogy a kormányok minden eszközzel igyekeznek alacsonyan tartani az államháztartási deficitet, nehogy még jobban megijesszék a pénzpiacokat.

Címkék: