Világjelenség: egyre több az "öreg kamasz", így spórolnak a lakbéren!

Pénzcentrum2009. április 12. 10:00

A recesszió mélyülésével párhuzamosan egyre nő Nagy-Britanniában az úgynevezett "kidultok", magyarul öreg kamaszok száma, akik önálló élet kezdése helyett továbbra is szüleikkel egy háztartásban élnek. Ez a jelenség nem új, azonban a mögöttes motiváció most némileg eltérő.

Egy brit jelzáloghitelező, az Abbey Mortgages felmérése szerint egy év alatt megháromszorozódott, 1,6 millióra nőtt azon 18-34 év közötti fiatalok száma, akik saját lakás fenntartása helyett úgy döntöttek, hogy inkább szüleiknél élnek, vagy olyan barátok, ismerősök lakásában, ahol nem kell fizetniük lakbéréért, és lakásfenntartásért.

Még meglepőbb azonban az a további 300 ezer, 35-54 év közötti ember esete, akik szintén hasonló cipőben járnak idén.

Az Abbey jelzáloghitelezési igazgatója szerint a mostani gazdasági környezetben sajnos sokaknak nincs is más választásuk, mint hazatérni a szülői házba, vagy bármi más módon ingyen szálláslehetőséget keresni.

Korábbi szociológiai kutatások szerint ugyan a "kidult-jelenség" (az angol kid - gyerek, és adult - felnőtt szó összevonásából) inkább a kontinentális Európára jellemző, most azonban úgy tűnik, a brit harmincasok közül is egyre többen tolják ki a felnőtt lét kezdetét.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szigetországban, a felmérés szerint ma mintegy 1,9 millió öreg kamasz él, akik átlagosan havi 441 font bérleti díjat spórolnak meg, vagyis összesen mintegy 839 millió fontot.

Itthoni is készültek szociológiai kutatások a témában, melyek szerint a szülők nyakán maradó "öreg kamaszok" problémája általában a felső középosztályt érinti, ugyanakkora a legszegényebb rétegre is jellemző, hogy a fiatalok nem állnak a saját lábukra, de ennek egészen más motiváció miatt: hiszen ha a generációk egy fedél alatt maradnak, a közös kiadások megoszlanak, náluk tehát mindig is anyagi okok motiválták a szülői házban maradást.

Címkék: