Izraelben is drágább idén a húsvét

Pénzcentrum2009. április 11. 08:00

A Jerusalem Post felmérése szerint az idei évben kevesebbet költenek Izraelben az ezekben a napokban is tartó pészah ünnepére.

A 800 üzlet megkérdezésével készült vizsgálat azt mutatja: a fogyasztók 14 százalékkal kevesebbet költenek az idei ünnepre, mint tavaly. A kozmetikusok 12 százalékos, a fodrászok 8 százalékos visszaesésről számoltak be.

Egy elemző szerint az izraeliek idén sokkal visszafogottabban ünneplik a pészahot: kevesebb vendéget hívnak és ételekből is az alacsonyabb árfekvésűeket választják. Mindenképp az látszik, hogy a gazdaság lassulása már a gyakorlatban is elérte a fogyasztókat: az árak növekednek, a kereslet visszaesett.

Kevesebben utaznak el otthonról az ünnep alatt, és visszaesés tapasztalható az új ruhák és cipők vásárlásában is. Ugyanakkor az ünnephez kapcsolódóan sokan vásárolnak új bútorokat: ez a szektor 5 százalékkal növelte az eladásokat az elmúlt hetekben.

A pészah -amit sokan zsidó húsvétnak is neveznek- Izraelben hét napig (máshol nyolc napig) tart. A zsidóság egyiptomi fogságból való megszabadulására és kivonulására emlékeztető pészah egyben a tavasz, a természet újjászületésének ünnepe is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A pészahot számtalan előírás szabályozza. Éppen ezek betartása miatt az előkészületeknek már egy hónappal az ünnep előtt elkezdődnek. A családok minden erjedésre alkalmas élelmiszertől megtisztítják lakásaikat. Tűzhelyeiket és minden étkezéssel kapcsolatos dolgukat rituális tisztításnak vetik alá

A hagyomány szerint a pészah előtti héten őrlik meg az addig gondosan tárolt gabonát. Ebből a gabonából sütik szigorú tisztasági előírások betartásával a pászkát, amely csak liszt és víz felhasználásával készülhet.

Címkék: