Új javaslat: adóztassák meg a cukros üdítőket!

Pénzcentrum2009. április 9. 11:00

New York állam tisztviselői azt szeretnék elérni, ha magasabb adót vetnének ki az egészségre káros üdítőitalokra. Egyes vélemények szerint ez komoly változással lehet a közegészségügyi állapotokra is.

Dr. Thomas R. Frieden egészségügyi főbiztos és Kelly D. Brownell, a Yale Egyetem kutatója szerint ha unciánként (1 uncia = kb. 30 ml) 1 pennyvel növelnék az adót, az 10 százalékkal csökkentené a fogyasztást, és egyedül New York államban 1,2 milliárd dolláros bevételt eredményezne évente.

Szakértők szerint egy ilyen lépés komoly hatással lenne az egészségügyi állapotokra is: sokan ugyanis a cukrozott üdítőket teszik felelőssé az amerikaiak kóros kövérségéért és az ebből következő népbetegségekért.

Különösen fontos lenne, hogy a gyerekek körében csökkentsék az üdítőfogyasztás mértékét. Az 1990-es évek óta tendencia ugyanis, hogy a gyerekek több üdítőt isznak, mint tejet.

Ugyanakkor egy ilyen lépés megalapozott háttérmunkát és komoly jogszabályi változtatásokat tesz szükségessé. Az pedig köztudott, hogy Amerikában nagyon erős az élelmiszer-és üdítőital lobby, akik valószínűleg minden lehetséges eszközzel tiltakoznának egy ilyen lépés ellen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

New York-ban egyébként más módszerekkel is próbálnak tenni az egészséges életmódért: az USA államai közül itt az egyik legmagasabb a dohánytermékek adótartalma, és az iskolákban is intenzíven kampányolnak az egészséges életmódért.

Címkék: