Vigyázz! A válság tönkrevágja az egészséged!

Pénzcentrum2009. április 6. 17:30

A gazdasági válságnak nem csak pénzügyi hatásai vannak, hanem áttételesen és közvetlenül kihat a jó közérzetünkre és az egészségünkre is. Szóval csak nem idegeskedni!

Megváltozott a világ közérzete a válság során, egyre többen tanulták meg a "recesszió", a "megszorítás", a "GDP-csökkenés" kifejezéseket. És egyre többen panaszkodnak az egészségükre. A New York University kötelékébe tartozó Langone Medical Center felmérése szerint egyre többen panaszkodnak szorító fájdalomra a mellkasukban, emésztési zavarokra, izomfájdalmakra.

A tünetek nem meglepőek, a kutatók már évtizedekkel ezelőtt megfigyelték a GDP és a foglalkoztatás csökkenése, valamint a gyenge egészség között. 2007 decembere, vagyis a válság kitörésének kezdete óta az amerikai gazdaságból 5,1 millió munkahely tűnt el, a munkanélküliségi ráta 8,5 százalékra nőtt, a GDP pedid a tavalyi utolsó negyedévben 6,3 százalékkal zsugorodott.

Az utóbbi csaknem másfél évben számtalan felmérés született az amerikaiak egészségügyi szokásainak megváltozásáról: kevesebb alvásról, kihagyott kontroll-vizsgálatokról és ki nem váltott receptekről szólnak a hírek. A kutatások jó része túlzó, de azért vannak valóban megdöbbentő adatok.

A National Sleep Foundation felmérése szerint az amerikaiak negyede alszik rosszabbul pusztán azért, mert válság van. A recesszió az egészségügyi kiadásokat is lecsökkentette, egy 1 200 főt érintő telefonos felmérés során 53 százalék vallotta be, hogy kevesebbet költ az egészségére, mint korábban: nem megy el fogorvosi felülvizsgálatra, nem keresi fel rendszeresen az orvosát és nem váltja ki a felírt drága gyógyszereket. Az Amerikai Kórházszövetség adatai szerint 650 kórházban csökkent a betegek száma: elsősegélyért 3 százalékkal kevesebben érkeztek, a műtéti beavatkozások száma pedig 2 százalékkal csökkent.

Címkék: