Húsvéti szezon: csokit a fiatalabb, sonkát az idősebb korosztály vásárol

Pénzcentrum2009. április 6. 11:30

Egyre kevesebbet vásárolunk a húsvéti ünnepkör kedvelt szezonélelmiszereiből. A tavalyi szezonban is kevesebb húsvéti csokoládéfigura és sonka fogyott.

A 40 év feletti háziasszony által vezetett háztartások jellemzően nagyobb arányban vásárolnak főtt-füstölt sonkát húsvétkor, míg a szezonális édességek vásárlóközönsége a fiatalabb korcsoportok irányába tolódott el az elmúlt évben - derül ki a GfK Hungária ConsumerScan adataiból.

Az adatok tükrében elmondható, hogy a húsvéti bevásárlások időszakában, vagyis március és április hónapokban jelentősen több sonkát vásárolunk, közel kétszeresét az átlagos mennyiségnek. 2008. március-áprilisi időszakban kis mértékben csökkent a kategória piaca az előző év hasonló időszakához képest, mintegy 3 százalékkal kevesebb húsvéti sonkát vásároltak a háztartások. Az áremeléseknek köszönhetően a kisebb mennyiség nagyobb értékbeli forgalmat eredményezett, a sonkavásárlások forintban kifejezett értéke 7 százalékkal meghaladta a 2007-es szintet.

A kategória két fő szegmensét a gépsonkák és a füstölt-főtt-kötözött sonkák alkotják. A húsvétkor hagyományosan fogyasztott füstölt-főtt-kötözött sonkákból két és félszer nagyobb mennyiséget vásárolunk március és április során, mint a havi átlag, addig a gépsonkák forgalma csak mintegy egyötödével emelkedik meg az ünnepek alatt.

A füstölt-főtt-kötözött sonkák árában bekövetkező emelkedés következtében 2 százalékkal kevesebbet vásároltak a háztartások március és április hónap során, mint 2007-ben, mintegy 15 százalékkal magasabb áron.

A húsvéti időszakban a háztartások előszeretettel szerzik be az ünnepi asztalra szánt ételeket a hipermarketekből, így ebben az időszakban a csatorna jelentősége az éves átlaghoz képest hagyományosan megemelkedik. 2008 március-áprilisi időszakában 31% volt a csatorna részesedése, szemben az év során átlagosan mért 23%-kal.

A szupermarket csatornánál tapasztalható növekedés, 2007-hez képest, kevésbé a "húsvéti hatás" erősödésének, mint inkább a csatorna általános expanziójának tudható be.

A húsvéti főtt-füstölt sonkák vásárlása során megfigyelhető, hogy az idősebb, 40 év feletti háziasszony által vezetett háztartások jellemzően nagyobb arányban vásárolják ezt a hagyományos ételt. A 39 évnél fiatalabb háziasszony által vezetett háztartások pedig országos arányukhoz képest kevésbé vásárolják a húsvéti szezon e kedvelt termékét. Lakóhely szerint vizsgálva, pedig inkább a délkeleti és az északkeleti országrész háztartásai azok, akik nagyobb arányban vásárolnak húsvéti sonkát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A húsvéti csokoládéfigurák iránti kereslet, mennyiségét tekintve, az elmúlt öt évben fokozatosan csökkent. 2008. március-áprilisi időszakában a magyar háztartások 16 százalékkal vásároltak kevesebbet, mint egy évvel korábban. A csökkenés egyik oka az, hogy kevesebb háztartás vásárolt húsvéti csokifigurát 2008-ban. Míg 2007-ben a háztartások 33 százaléka vásárolt a szezonális finomságból, addig ugyanez a szám 31 százalékra csökkent a tavalyi szezonban. A csökkenés másik oka pedig az, hogy alkalmanként kevesebbet is vásárolnak a háztartások a húsvéti figurákból.

Egy háztartás átlagosan 7 százalékkal kisebb mennyiséget tett egy vásárlás alkalmával a kosarába a húsvéti tojásokból, nyulakból és egyéb figurákból mint egy évvel korábban. A csökkenő keresletre részben magyarázatot adhat a viszonylag nagyarányú áremelkedés. 2008 március-áprilisában a húsvéti csokoládéfigurák átlagára 16 százalékkal emelkedett, ezen belül a termékkategória forgalmának túlnyomó részét adó gyártói márkák ára 15 százalékkal nőtt.

A sajátmárkás termékek jelentősége a húsvéti csokoládék piacán jóval alul marad a napi fogyasztási cikkek piacán mért átlagnál.

A hipermarketek az utóbbi négy évben egyre nagyobb részesedésre tettek szert a húsvéti csokoládéfigurák mennyiségi piacán: 2004-ben még a fogyasztók által megvásárolt összes mennyiség 28 százaléka, 2008-ban már 45 százaléka származott e bolttípusból. Ám nem csak a mennyiségi, de az értékalapú forgalom tekintetében is nőtt a legnagyobb alapterületű üzleteket jelző csatorna piaci súlya és 2007-ben már elérte a 44 százalékot. A hipermarketek növekedésével párhuzamosan a kisboltok részesedése folyamatosan csökken, és 2008 március-áprilisi időszakban a diszkontok is jelentősen veszítettek a korábbi években még erősödő pozíciójukból.

A húsvéti szezonális édességek vásárlóközönsége a fiatalabb korcsoportok irányába tolódott el az elmúlt évben. A 40 év alatti háziasszonnyal rendelkező háztartások által megvásárolt csokoládé mennyiség arányaiban növekedett 2008 március-április hónapjában az előző év azonos időszakához képest.

Címkék: