A válság és a válás koldusbotra jutatthat!

Pénzcentrum2009. április 2. 15:00

Példaértékű is lehet az a brit bírósági döntés, mely nem engedte, hogy a válságra hivatkozva egy angol pénzember csökkentse a feleségének ítélt fájdalomdíjat.

Brian Myerson brit bankár tavalyi válásakor nagylelkű, 11,2 millió fontos kielégítésben állapodott meg feleségével, mely az akkori vagyonának 43 százalékát jelentette. Csakhogy közben beindult az elképesztő mélyrepülés a piacokon, a vagyon elúszott, a 11,2 kifizetése után pedig nem hogy majdnem 15 millió maradna a zsebében, de konkrétan még félmillió kölcsönt is kellene szereznie a kifizetéshez.

A bíróság ítélete viszont, arra hivatkozva, hogy "az árfolyamok változásának természetesen folyamata, bármily drasztikus is" nem változtatott a megítélt összegen. A döntés komoly visszhangra lelt Nagy-Britanniában, különösen, hogy nem Myerson az egyetlen, aki hasonló cipőben jár. Mindenesetre a bankár nem adja fel, és a legfelsőbb bíróságig is hajlandó elvinni az ügyet - lévén ő a vagyonosztásnál az egyenlőséget tartotta szem előtt, ami viszont a válság miatt felborult.

Címkék: