Soros fél Magyarországra jönni

Magyar Nemzet2009. március 28. 09:45

Bizonytalan időre elhalasztotta a hó végére tervezett magyarországi látogatását Soros György, akinek egyik alapítványát a napokban közel félmilliárd forintra bírságolta a pénzügyi felügyelet, mert az OTP részvényei ellen indított támadást tavaly október 9-én.

A spekuláción az alapítvány 675 ezer dollár hasznot húzott, nagyrészt a magyar kisrészvényesek kárára. Hamecz István, az OTP Alapkezelő elnök-vezérigazgatója lapunkkal közölte: lehet, hogy nem mutatható ki közvetlen kapcsolat, de október 9-ét megelőzően voltak híresztelések a forint összeomlásáról, ezért éppen a tranzakció fényében célszerű lenne vizsgálni, hogy voltak-e forint elleni spekulációs lépések.

Soros leghíresebb húzása az volt, amikor 1992-ben egymilliárd dollárt keresett az angol font árfolyamának bedöntésével. A font megroppanása közel 3,5 milliárdos veszteséget okozott a szigetországnak. Soros vagyona a legfrissebb adatok szerint 11 milliárd dollár körül van, ennek nagy részét hedge fundok - különösen kockázatos pénzpiaci ügyleteket felvállaló, hatalmas hozamot ígérő alapok - útján szerezte. Munkássága eredményeképp az üzletember több országban is a nemkívánatos személyek listáján szerepel. Soros György ugyanakkor nem elégedett meg a pénzügyekkel, belefolyt a politikába is, és Magyarországot sem kerülte el. A nyolcvanas évek végétől 2007-ig működött nálunk alapítványa. A nyílt társadalom építése címén terjeszkedő birodalom vezetőjeként Soros elismeri: alapítványa politikailag egyértelműen elfogult.

Címkék:
soros alapítvány,