130 éves nőt találtak: azt állítja, hogy 1879-ben született!

Pénzcentrum2009. március 25. 18:30

Népszámlálást tartanak Kazahsztánban, melynek során a papírjai alapján egy 130 éves nőre bukkantak egy az északi hegyek között található településen. Ha a matróna papírjai valósnak bizonyulnak, akkor bizony 16 évvel öregebb, mint a hivatalosan a világ legidősebb embere, a 114 éves amerikai Enda Parker.

A mama neve a népesség nyilvántartó szerint már Sztálin 1926-os népszámlálásában is felbukkan, de sajnos nincs mellette a kora, ami az állítását igazolhatná. A család megmutatta a néni régi szovjet útlevelét és a jelenlegi kazah személyi igazolványát is, a születési dátum mindkettőben 1879. március 27.

A népesség nyilvántartó szerint az iratok valósak, de a bennük szereplő adatok igazolására külön vizsgálatot rendelnek el. A magyar irodalom nagyjai közül 1879-ben született Móricz Zsigmond és Móra Ferenc is, de ebben az évben jött világra a szovjet diktátor Sztálin és a fizikus Albert Einstein is. Ha hinni lehet a számoknak, akkor a néni 10 éves volt Adolf Hitler születetésekor, 35 éves az első- 60 éves a második világháború kitörésekor, 90 éves a holdraszálláskor és 110 éves a berlini fal leomlásakor.

Elmondása szerint orvosnál sohasem járt, gyógyszert sosem szedett. A hosszú élet titka talán az, hogy nem eszik édességet, de annál jobban szereti a sós házi túrót. 42 éves unokája szerint a hallásától eltekintve jó egészségnek örvend, a legnehezebb időkben is képes volt megőrizni a jókedvét. Elmondása szerint akkor özvegyült meg, amikor férje 1942-ben odaveszett a sztálingrádi csatában, tíz gyermeke közül pedig már csak három van életben.

Címkék: