Két éven belül már 3D-ben nézhetünk tévét!

Pénzcentrum2009. március 20. 16:59

Ha a nagy európai műsorszolgáltatók a kezdeményezés mögé állnak, akár már két éven belül megjelenhetnek az első három dimenziós televízióadások.

Technológiailag egy-két éven belül lehetővé válik a három dimenziós televíziózás, az igazi nagy áttöréshez azonban arra lenne szükség, hogy valamely tévétársaság felkarolja az ötletet - mondta Olivier Millies-Lacroix, az Eutelsat kereskedelmi igazgatója a SatExpo konferencián Rómában. "Úgy hiszem, a nézők részéről megvan az érdeklődés, ám a terméket a műsorszolgáltatóknak és a fizetős TV-társaságoknak kell majd kialakítaniuk" - tette hozzá.

Bár a három dimenziós mozifilmek régóta elkápráztatják a nézőket, a technológiát nem is olyan egyszerű átültetni az otthoni képernyőre. Ahhoz, hogy folyamatos 3D-s tévéadást produkáljunk, teljesen új gyártási folyamatokra van szükség, ráadásul a 3D-s videojelek gyártása továbbítása és megjelenítése egyelőre tele van technológiai buktatókkal.

Jó néhány brit tévétársaság már aktívan foglalkozik a három dimenziós adás technológiájával, köztük a BBC és a BSkyB is, a megvalósításig azonban még mind technológiai, mind kereskedelmi fejlesztésekre szükség lesz.

A BSkyB kutató-fejlesztő részlege folyamatosan fejleszti a terméket, melyet akár a standard Sky+ HD digitális boxszal is fogható lesz. A műsorok készítéséhez egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő kamera, de a szolgáltató már karácsonykor bemutatta, mire képes, amikor a Gladiátorok showműsor aktuális adását leközvetítette 3D-ben, sőt a 3D-ben rögzítettek egy sor rögbi- és futballmeccset is, melyek összefoglalóit szintén három dimenzióban adták le.

Címkék: