A Nobel díjas közgazdász letorkolta az EU-t!

Pénzcentrum2009. március 18. 12:00

A 2008-as év közgazdasági Nobel díjasa, Paul Krugman szerint az EU nem nyúl elég mélyen a zsebébe a gazdasági válság megoldása kapcsán, nem úgy mint az USA, hiszen az ottani mentőcsomag több mint duplája az európainak.

A Princeton egyetem professzora kedden találkozott a Günter Verheugennel, az EU versenyképességéért és iparpolitikáért felelős biztosával, akinek elmondta, a mostani, a EU GDP-jének 1,5 százalékát kitevő mentőcsomag helyett legalább 4 százalékosra lenne szükség - írja a Die Presse.

A 2009-2010-es évre megállapított, 200 milliárd eurót kitevő mentőcsomag helyett Krugman szám szerint 500 milliárdot javasolna, amivel a gazdaságot ismét gatyába lehetne rázni. A biztos válasza erre az volt, hogy egyelőre megvárják az előirányzott csomag hatását, és csak azután döntenek egy esetleges új pakettről.

A jelenlegi, 1,5 százaléknyi GDP-t kivető csomagba ráadásul nincs belekalkulálva a válság okozta egyéb kiadások, így például a szintén államkasszákat terhelő munkanélküli járadékok összege, melyekkel együtt akár az EU össztermékének 3,3 százalékát is elérheti a mentőcsomag értéke.

Címkék: