Mire jó a Google Earth? Lopni...

Pénzcentrum2009. március 17. 17:30

Nem akarunk ötleteket adni senkinek, de egy brit férfi a Google Earth segítségével térképezte fel, mely épületeken találhtó ólomtető.

A fém cserepeket leszaggatva tolvajunk rövid idő alatt 100 ezer fontnyi ólmot lopott - amíg le nem bukott. A Google Earth a fontosabb lakott területekről meglehetősen jó minőségű képeket tesz közzé, így nem csak azt lehet megállapítani, hogy milyen szépek a muskátlik a kertünkben, de sajnos azt is, miből készült a tető. Az ólom ugyanis sötétebb szinezetű, így nem volt nehéz kiszúrni. A 27 éves úriember főleg középületeken végezte áldásos tevékenységét, így áldozatul estek iskolák, múzeumok és templomok is.

A szorgalmas tolvaj röpke fél év alatt 44,6 tonnányi ólmot kapkodott le a tetőkről, melyet nagyjából tonnánként ezer fontért értékesített - vagyis csaknem 14 millió forintot keresett hat hónap alatt. Az urat nyolc havi elzárásra ítélték több évre felfüggesztve, miután együttműködött a bírósággal és legalább 30 lopást beismert. A tolvaj nem csak a Google Earth-ön járt utána mindennek a lehető legalaposabban, de a lopások helyszínére is szakszerszámokkal érkezett, sőt autót is "szerzett" annak érdekében, hogy lebukás esetén nyom nélkül távozhasson.

Bár az eset felkavaró, azt azért mégsem hinnénk, hogy tömegessé válnának a Google Earth segítségével végrehajtott bűntények, mint ahogy az sem valószínű, hogy a Paksi Atomerőmű nagyobb veszélynek van kitéve azért, mert nincs kikockázva a Google Earth-ön. A program segítségével rengeteget megtudhatunk a bolygónk felszínéről, az égboltról, sőt lassan a tengerek mélyéről is, kár lenne farkast kiáltani rögtön.

Címkék: