Csökkentse 90 százalékkal a villanyszámláját!

Pénzcentrum2009. március 16. 10:15

Jamaikában megtalálták a tökéletes energiaspórolás módját: kombinálták a házi szélerőműveket a napelemekkel, és tizedére csökkentették az áramszámlát!  

Nem meglepő, hogy egyre többen használják az új megoldást, hiszen a szigetországban bőven jut a napfényből, ugyanakkor a lapátok forgatásához elegendő légmozgás is megvan.

Egy átlagos, kétszintes családi háznál a kettős rendszer elég energiát ad ahhoz, hogy működtessék vele a mosógépet, a mikrosütőt, a hűtőszekrényt, a ventillátorokat, a számítógépet, és három televíziókészüléket is.

Amíg korábban egy havi villanyszámla 20 ezer forintnyi jamaikai dollárt is kitett, az új módszerekkel ennek akár a 85-90 százaléka is megspórolható. A legnagyobb tételt általában a trópusi éghajlat miatt szinte nélkülözhetetlen klímaberendezések és ventillátorok jelentik, de az új technológiákkal ezeken sem kell majd takarékoskodniuk a helyieknek.

A tetőre szerelhető szélturbina és a napelemek együttes árai -beszereléssel együtt- 350 ezer és 650 ezer jamaikai dollár (900 ezer és 1,6 millió forint) között mozognak, és néhány éven belül biztosan behozzák az árukat.

Címkék: